Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку (лист ДФС від 24.05.2019 р. № 2347/6/99-99-12-02-02-15/ІПК)

Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку (лист ДФС від 24.05.2019 р. № 2347/6/99-99-12-02-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 24.05.2019 р. № 2347/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Підприємства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку, та надає відповіді на порушені у зверненні питання.

Підприємство запитує:

1. Чи може Підприємство оформлювати зведені акцизні накладні при реалізацїї/використанні пального у власній діяльності або при реалізації бензолу юридичним особам?

2. Щодо правил реєстрації акцизних накладних у реєстрі акцизних накладних?

До питань 1 та 2.

Акцизна накладна складається платником податку в день ввезення на митну територію України пального або спирту етилового чи в день реалізації пального або спирту етилового при кожній повній або частковій операції з реалізації пального або спирту етилового (абзац перший п. 231.3 ст. 231 Кодексу у редакції тут і далі, яка набере чинності 1 липня 2019 року).

Абзацом третім п. 231.3 ст. 231 Кодексу встановлено, що у разі забезпечення безперервного постачання пального особа, яка реалізує пальне, може скласти для кожного отримувача пального - суб’єкта господарювання зведені акцизні накладні за кожним кодом товарної підкатегорії згідне з УКТ ЗЕД не пізніше останнього дня такого місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця.

Абзацом четвертим цього пункту визначено, що для цілей цього пункту під безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального - суб’єктів господарювання (контрагентів) отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця.

Звертаємо увагу, що відповідно до пп. 231.1.1 п. 231.1 ст. 231 Кодексу (у редакції яка набере чинності з 01.07.2019 р.) реалізація пального здійснюється через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

Також відповідно до абзацу другого п. 228.3 ст. 228 Кодексу, з 01.07.2019 р., у разі виявлення фактів переміщення та/або зберігання пального з використанням транспортних засобів, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених на операції, при здійсненні яких переміщується та/або зберігається пальне у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, а також фактів реалізації пального з таких транспортних засобів відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають такі пальне або спирт етиловий та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію).

З огляду на вищевикладене, нормами податкового законодавства (у редакції яка набере чинності з 01.07.2019 р.) непередбачено складання зведеної акцизної накладної при використанні пального у власному виробництві. Зведені акцизні накладні можуть бути складені лише по відношенню до контрагентів, умови договорів з якими передбачають безперервне постачання пального а саме - через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу, який є ліцензовним місцем роздрібної торгівлі пальним.

Нормами пункту 231.3 статті 231 Кодексу з 1 липня 2019 року встановлюється наступний порядок складання акцизних накладних.

Особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов'язана скласти акцизну накладну в одному примірнику у разі реалізації пального або спирту етилового:

а) з акцизного складу для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого/зіпсованого/знищеного пального або спирту етилового;

будь-яким іншим особам - не платникам податку;

Особа, яка склала акцизну накладну в одному примірнику, зобов'язала зареєструвати таку акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Відповідно до п. 231.6 ст 231 Кодексу (у редакції яка набере чинності з 01.07.2019 р.) реєстрація в Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється:

першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу - у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу;

розрахунку коригування - не пізніше трьох календарних днів, наступних за датою його складання.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям