Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку (лист ДФС від 29.07.2019 р. № 3535/6/99-99-12-02-02-15/ІПК)

Щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку (лист ДФС від 29.07.2019 р. № 3535/6/99-99-12-02-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 29.07.2019 р. № 3535/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула запит Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства з питань акцизного податку та надає відповіді на порушене у зверненні питання.

Товариство запитує, чи необхідно йому отримувати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за умови надання Товариством послуг закладам роздрібної торгівлі (далі - Продавці) з організації служби замовлень, що полягають в обробленні та виконанні замовлень громадян та інших кінцевих споживачів (далі - Покупці) на придбання алкогольних напоїв / тютюнових виробів у Продавців для їх особистого некомерційного використання а також послуги Покупцям з виконання їх замовлень на придбання та доставку алкогольних напоїв / тютюнових виробів для їх особистого некомерційного використання під Продавців.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначені Законом України від 19 грудня 1995 року N 481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" (далі - Закон N 481).

Абзацом тринадцятим статті 1 Закону N 481 визначено, що роздрібна торгівля це діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування.

Відповідно до вимог частини двадцятої статті 15 Закону N 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або пальним може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Абзацом чотирнадцятим статті 1 Закону N 481 визначено, що місце торгівлі це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Пунктом 11 частини першої статті 153 Закону N 481 встановлено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях торгівлі.

Відповідальність за порушення вимог статті 153 Закону N 481 визначено частиною другою статті 17 цього Закону.

Отже, придбання Товариством алкогольних напоїв або тютюнових виробів містить ознаки комерційного використання незалежно від форми розрахунків, та згідно з абзацом дванадцятим статті 1 Закону N 481 відноситься до оптової торгівлі.

Крім того, законодавством чітко визначене місце торгівлі, встановлено заборону продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у невизначених для цього місцях торгівлі та відповідальність.

Таким чином намір Товариства з надання послуг Покупцю / Продавцю з купівлі-продажу алкогольних напоїв / тютюнових виробів, які передбачають придбання алкогольних напоїв та тютюнових виробів в роздрібній торгівельній мережі, подальшу доставку кінцевому споживачу, отримання коштів за придбані алкогольні напої та тютюнові вироби від кінцевого споживача, розрахунок за придбані такі товари у роздрібній торгівельній мережі не узгоджуються з вимогами Закону N 481.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям