Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо реєстрації платником акцизного податку, порядку оподаткування акцизним податком та складання і подання декларації у разі здійснення реалізації підакцизних товарів (Лист ДФСУ від 23.08.2017 р. N 1717/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

Щодо реєстрації платником акцизного податку, порядку оподаткування акцизним податком та складання і подання декларації у разі здійснення реалізації підакцизних товарів (Лист ДФСУ від 23.08.2017 р. N 1717/6/99-99-15-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 23.08.2017 р. N 1717/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства щодо реєстрації платником акцизного податку, порядку оподаткування акцизним податком та складання і подання декларації у разі здійснення реалізації підакцизних товарів, поміщених у митний режим безмитної торгівлі, що розташований у пункті пропуску через державний кордон України, а також на бортах повітряних суден, та маркування марками акцизного податку таких підакцизних товарів.

Правові відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів в Україні, регулюються Кодексом.

Щодо реєстрації Товариства платником акцизного податку та порядку оподаткування підакцизних товарів поміщених у митний режим безмитної торгівлі

Статтею 212 Кодексу визначено вичерпний перелік осіб, які є платниками акцизного податку. Зокрема, платником акцизного податку є особа - суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).

Згідно з пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалізація підакцизних товарів (продукції), у тому числі реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, це операції на митній території України.

Магазин безмитної торгівлі це заклад торгівлі товарами, що знаходяться в митному режимі, безмитної торгівлі відповідно до глав 22 та 60 Митного кодексу України (пп. 14.1.102 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Згідно з п. 3 Правил продажу товарів магазинами безмитної торгівлі, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року N 1089 продаж товарів магазинами безмитної торгівлі здійснюється громадянам, які виїжджають за межі митної території України, а також пасажирам міжнародних рейсів, які виконуються повітряними та водними транспортними засобами комерційного призначення, що експлуатуються резидентами.

Відповідно до ст. 140 Митного кодексу України, (далі - Митний кодекс) в митному режимі безмитної торгівлі перебувають товари, не призначені для вільного обігу на митній території України у зазначений митний режим поміщуються іноземні та українські товари, які ввозяться з-за меж митної території України або вивозяться з митної території України. Поміщення українських товарів у митний режим безмитної торгівлі для цілей оподаткування вважається експортом цих товарів (ст. 141 Митного кодексу).

Підпунктом 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 Кодексу визначено, що не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України.

Також звільняються від оподаткування операції із ввезення підакцизних товарів (продукції) з-за меж митної території України на митну територію України, якщо при цьому згідно із законом не справляється податок на додану вартість у зв’язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі безмитної торгівлі (пп. 213.3.3 п. 213.3 ст. 213 Кодексу).

Отже, у випадку, якщо Товариство здійснюватиме виключно реалізацію товарів (продукції), у тому числі і підакцизних, через власний магазин безмитної торгівлі, то за такими операціями у Товариства не виникає обов’язок щодо реєстрації платником акцизного податку.

Щодо складання та подання декларації акцизного податку

Відповідно до абзацу першого п. 2 розділу І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. N 14 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 26.09.2016 р. N 841 із змінами і доповненнями), особи, визначені ст. 212 Кодексу, як платники акцизного податку, складають та подають Декларацію.

Оскільки, у Товариства не виникає обов’язку реєстрації платником акцизного податку за операціями з реалізації товарів через магазини безмитної торгівлі то складати та подавати Декларацію акцизного податку до контролюючого органу за зазначеними операціями йому не потрібно.

Щодо маркування марками акцизного податку підакцизних товарів, придбаних Товариством як безпосередньо у виробників цих товарів так і в посередників та поміщених у митний режим безмитної торгівлі для реалізації на території магазину безмитної торгівлі, що розташований у пункті пропуску через державний кордон України, відкритий для міжнародного сполучення а також на бортах повітряних суден, що виконують міжнародні рейси

Статтею 226 Кодексу визначений порядок виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Пунктом 226.10 статті 226 Кодексу визначено, що не підлягають маркуванню:

алкогольні напої і тютюнові вироби, які ввозяться в Україну і розміщуються у митному режимі магазину безмитної торгівлі;

алкогольні напої і тютюнові вироби, які постачаються для реалізації магазинам безмитної торгівлі безпосередньо вітчизняними виробниками такої продукції за прямими договорами, укладеними між вітчизняними виробниками алкогольних напоїв і тютюнових виробів і власниками магазинів безмитної торгівлі. При цьому переміщення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що спрямовуються виробниками до магазинів безмитної торгівлі, здійснюється під митним контролем із застосуванням заходів гарантування доставки.

Також інформуємо, що товари, поміщені в митний режим безмитної торгівлі, протягом всього строку перебування у цьому режимі знаходяться під митним контролем, тобто щодо цих товарів здійснюється сукупність заходів з метою забезпечення додержання норм Митного кодексу, законів та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи (ст. 142 Митного кодексу).

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Податкового кодексу України індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям