Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо виправлення помилки, якої припустилось Товариство в акцизній накладній, складеній для розподілу обсягів залишків пального, що обліковувалися у платників податку в системі електронного адміністрування реалізації пального, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 1 липня 2019 року (лист ДФС від 16.08.2019 р. № 3845/6/99-99-12-03-03-15/ІПК)

Щодо виправлення помилки, якої припустилось Товариство в акцизній накладній, складеній для розподілу обсягів залишків пального, що обліковувалися у платників податку в системі електронного адміністрування реалізації пального, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 1 липня 2019 року (лист ДФС від 16.08.2019 р. № 3845/6/99-99-12-03-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 16.08.2019 р. № 3845/6/99-99-12-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування норм податкового законодавства щодо виправлення помилки, якої припустилось Товариство в акцизній накладній, складеній для розподілу обсягів залишків пального, що обліковувалися у платників податку в системі електронного адміністрування реалізації пального, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 1 липня 2019 року, та повідомляє таке.

Відповідно до п. 231.3 ст. 231 Кодексу реєстрація другого примірника акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється після отримання пального або спирту етилового на акцизний склад / акцизний склад пересувний.

В зазначеній у п. 232.3 ст. 232 Кодексу формулі, за якою обчислюється обсяг пального, на яке платник може зареєструвати акцизні накладні / розрахунки коригування, враховуються, зокрема обсяги пального за отриманими платником податку акцизними накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних, що підтверджено другим примірником такої акцизної накладної, зареєстрованим в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Відповідно до п. 231.7 ст. 231 коригування показників акцизної накладної (далі - АН) шляхом складання розрахунку коригування та реєстрації його в Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється у випадку, якщо після реалізації пального або спирту етилового відбувається повернення частини чи всього обсягу пального або спирту етилового особі, яка реалізує пальне або спирт етиловий, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні такої акцизної накладної.

Пунктом 23 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу визначено, що розподіл обсягів пального, облік якого здійснювався в системі електронного адміністрування реалізації пального (далі - СЕАРП), між акцизними складами та/або акцизними складами пересувними здійснюється шляхом складання та реєстрації АН. При цьому операції з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу не здійснюються, тобто фізична передача (відпуск, відвантаження) пального не відбувається.

Відповідно показники АН, складених для розподілу обсягів залишків пального, що обліковувалися у платників податку в СЕАРП, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 1 липня 2019 року (далі - розподільчі АН), не можуть коригуватись шляхом складання розрахунків коригування акцизної накладної.

Інформація про терміни та порядок виправлення помилок, яких припустились платники в розподільчих АН, а саме шляхом складання АН особою, що зазначена в розподільчій АН, як отримувач пального, та її реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних, 02.08.2019 р. розміщена на офіційному на вебпорталі ДФС:

"http://sfs.gov.ua/ Головна/ Новини";

"http://sfs.gov.ua/ Головна/ Повідомлення та нагадування".

При цьому виправлення невідповідних даних в розподільчих АН, може бути здійснено тільки після реєстрації другого примірника розподільчої АН.

З огляду на викладене вище, виправлення помилкових даних в розподільчій АН, другий примірник якої не зареєстрований в Єдиному реєстрі акцизних накладних, не здійснюється.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям