Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо заповнення графи "N з/п" прибуткових та видаткових касових ордерів (Лист ДФС від 16.07.2018 р. N 3117/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

Щодо заповнення графи "N з/п" прибуткових та видаткових касових ордерів (Лист ДФС від 16.07.2018 р. N 3117/6/99-99-14-05-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 16.07.2018 р. N 3117/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула запит щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.

Щодо заповнення графи "N з/п" прибуткових та видаткових касових ордерів.

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року N 148, розроблено відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (далі - Положення N 148) і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно- правової форми та форми власності (далі - підприємства), органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності (далі - установи), фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність (далі - фізичні особи - підприємці) (далі разом у тексті - суб’єкти господарювання), фізичними особами.

Відповідно до пунктів 25 та 26 Положення N 148 встановлено типові форми прибуткового касового ордера N КО-1 та видаткового касового ордера N КО-2.

Порядок та обов’язковість заповнення реквізитів прибуткових та видаткових касових ордерів встановлено п. 32 розділу III Порядок оформлення касових операцій Положення N 148.

На думку ДФС, у графі "N з/п" прибуткових та видаткових касових ордерів зазначається номер за порядком запису, в кожному окремому прибутковому та видатковому касовому ордері.

Відповідальність юридичних осіб всіх форм власності, фізичних осіб - громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності, а також постійними представництвами нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється підприємницька діяльність, у разі порушення норм з регулювання обігу готівки у національній валюті, що встановлюються Національним банком України, передбачена Указом Президента України від 12 червня 1995 року N 436/95 "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Водночас відповідальність за невірне зазначення номеру за порядком графи "N з/п" прибуткових та видаткових касових ордерів чинним законодавством не передбачено.

Разом з тим, для отримання роз’яснення з порушених питань пропонуємо звернутись до Національного банку України, як до розробника постанови Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року N 148 "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні".

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям