Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения по вопросам обращения с отходами

О предоставлении разъяснения по вопросам обращения с отходами



   
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА
   
   ЛИСТ
   
   від 31.12.2014 р. № 10213/0/20-14
   
   Щодо надання роз'яснення з питань поводження з відходами

   На адресу Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва надходять численні звернення з питань поводження з відходами у зв’язку з набуттям чинності Закону України від 09.04.2014 № 1193-УІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», та повідомляється наступне.
   
   Законом України від 09.04.2014 № 1193-УІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру» (набрав чинності 26.04.2014) скасовано необхідність одержання таких документів дозвільного характеру, зокрема, як дозвіл на розміщення відходів; погодження проектів лімітів на утворення та розміщення відходів; дозвіл на зберігання та видалення відходів.
   
   При цьому, згідно зі статтею Закону України «Про відходи» до обов’язків суб'єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами віднесено, зокрема, мати дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, крім суб'єктів господарювання у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких Пзув (показник загального утворення відходів) не перевищує 1000.
   
   Суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких Пзув від 50 до 1000, зобов'язані щороку подавати декларацію про відходи за формою та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.
   
   Пунктом 40 додатку до Закону України від 19.05.2011 № 3392-VI «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (далі - Закон про перелік) до документів дозвільного характеру віднесено дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.
   
   Проте, на сьогодні порядку видачі дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, форми та порядку подання декларації про відходи не затверджено.
   
   Пунктом 3 Прикінцевих положень до Закону України від 09.04.2014 № 1193-УІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру» (далі - Закон № 1193)
   
   Кабінету Міністрів України доручено у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.
   
   Порядок розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1218, потребує приведення у відповідність, зокрема, до Законів України «Про відходи», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та до Закону № 1193 у зв’язку з тим, що не відповідає нормам актів вищої юридичної сили.
   
   Разом з тим зазначаємо, що до Держпідприємництва надходить інформація з регіонів - про те, що департаменти екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій (які є дозвільними органами) призупинили розгляд заяв та видачу документів дозвільного характеру у сфері поводження з відходами до моменту внесення змін до нормативно-правових актів у зв’язку з приведенням їх до Закону № 1193.
   
   Враховуючи вищенаведене Держпідприємництво наголошує на необхідності термінового вжиття заходів щодо нормативного врегулювання питання видачі дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.
   
   Т. в. о. Голови
   Державної служби України
   з питань регуляторної політики
   та розвитку підприємництва
   
О. Л. Шейко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям