Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения относительно норм Закона Украины "О разрешительной системе в сфере хозяйственной деятельности"

О предоставлении разъяснения относительно норм Закона Украины "О разрешительной системе в сфере хозяйственной деятельности"



   
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА
   
   ЛИСТ
   
   від 14.01.2015 р. № 153/0/20-15
   
   Щодо надання роз 'яснення стосовно норм Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності"

   Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва розглянуто лист <…> щодо надання роз’яснення стосовно норм Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та, у межах компетенції, повідомляється наступне.
   
   Верховною Радою України прийнято Закон України від 13.05.2014 № 1252- VII «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» щодо вдосконалення процедури видачі документів дозвільного характеру, оформлених центральними органами виконавчої влади» (далі - Закон), який набрав чинності 07.12.2014.
   
   Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом акти законодавства України застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.
   
   Так, зазначеним Законом встановлено, зокрема, що вичерпний перелік документів, які суб’єкту господарювання необхідно подати для одержання документа дозвільного характеру, встановлюється виключно законами, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру.
   
   Також, відповідно до статті 5 Закону України «Про адміністративні послуги» виключно законами, які регулюють суспільні відносини щодо надання адміністративних послуг, встановлюються, зокрема, перелік та вимоги до документів, необхідних для отримання адміністративної послуги.
   
   Згідно зі статтею 7 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», видача (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) документів дозвільного характеру, оформлених регіональними та місцевими дозвільними органами, здійснюється в дозвільному центрі державним адміністратором за принципом організаційної єдності.
   
   Суб'єкт господарювання або уповноважена ним особа подає державному адміністратору, який здійснює прийом суб'єктів господарювання в дозвільному центрі, заяву, форма якої затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, та за погодженням з дозвільними органами.
   
   Таким чином, вважаємо, якщо на рівні спеціальних законів для одержання документів дозвільного характеру не визначено переліку документів, суб’єктау господарської діяльності слід подавати лише заяву, - адміністратор, відповідно до своїх основних завдань, повинен прийняти заяву від суб'єкта господарювання та передати її до дозвільного органу.
   
   Разом з тим, відповідно до частини другої статті 19 Конституції Україні: органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   
   Т.в.о. Голови
О. Л. Шейко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям