Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об определении понятия "местонахождение" юридического лица

Об определении понятия "местонахождение" юридического лица



   
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА
   
   ЛИСТ
   
   від 05.08.2014 р. N 6337
   
   Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва опрацьовано звернення щодо визначення поняття "місцезнаходження" юридичної особи та в межах компетенції повідомляється таке.
   
   <...>
   
   В порядку інформування повідомляємо, що в ході здійснення господарської діяльності юридична адреса має доволі вагоме значення при визначенні господарських зобов'язань, питань оподаткування тощо.
   
   Проте діюче законодавство не містить термінів "юридична" або "фактична" адреса - такі терміни застосовуються у сталій діловій практиці, а законодавством визначено поняття "місцезнаходження" юридичної особи.
   
   Так, визначення місцезнаходження юридичної особи є у Цивільному кодексі України (статті 93) та у Законі України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (далі - Закон про держреєстрацію).
   
   Відповідно до Закону про держреєстрацію на етапі реєстрації підприємства подається заповнена реєстраційна картка державному реєстратору, в якій обов'язково вказується місцезнаходження юридичної особи.
   
   Слід також зазначити, що податковий орган при постановці на облік, моніторингу і адмініструванні податків і зборів платника податків приймає до уваги саме дані з Єдиного державного реєстру.
   
   Щодо питання обов'язковості наявності відомостей щодо місцезнаходження в установчих документах, повідомляємо, що відповідно до абзацу другого пункту 1 Положення про Державну реєстраційну службу України, затвердженого Указом Президента України від 06.04.2011 р. N 401/2011, Укрдержреєстр є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань реалізації державної політики у сфері реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
   
   Листом Державної реєстраційної служби України від 01.06.2012 р. N 622-7-25-12 надано роз'яснення щодо зміни місцезнаходження юридичної особи, в якому, зокрема, передбачено, що у випадку, коли відомості про місцезнаходження юридичної особи містяться в установчих документах юридичної особи, то зміна місцезнаходження проводиться в порядку, встановленому статтею 29 Закону про держреєстрацію, якщо такі відомості відсутні в установчих документах - в порядку, встановленому статтею 19 зазначеного Закону.
   
   <...>
   
   Т. в. о. Голови
   Державної служби України
   з питань регуляторної політики
   та розвитку підприємництва
   
О. Потімков

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям