Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо практичного застосування норм чинного законодавства в частині перебування на спрощеній системі оподаткування фізичної особи - підприємця, який здійснює оптовий продаж вугілля (лист ДПС від 20.02.2020 р. № 718/6/99-00-04-06-03-06/ІПК)

Щодо практичного застосування норм чинного законодавства в частині перебування на спрощеній системі оподаткування фізичної особи - підприємця, який здійснює оптовий продаж вугілля (лист ДПС від 20.02.2020 р. № 718/6/99-00-04-06-03-06/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.02.2020 р. № 718/6/99-00-04-06-03-06/ІПК

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), розглянула запит фізичної особи - підприємця щодо практичного застосування норм чинного законодавства в частині перебування на спрощеній системі оподаткування фізичної особи - підприємця, який здійснює оптовий продаж вугілля та в межах компетенції повідомляє.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розділу XIV ПКУ.

Нормами пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено види діяльності, які не дають права суб'єктам господарювання (фізичним особам - підприємцям) бути платниками єдиного податку.

Абзацом п’ятим пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють, зокрема видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

Відповідно до пп. 14.1.91 п. 14.1 ст. 14 ПКУ корисні копалини - природні мінеральні утворення органічного і неорганічного походження у надрах, у тому числі будь-які підземні води, а також техногенні мінеральні утворення в місцях видалення відходів виробництва та втрат продуктів переробки мінеральної сировини, які можуть бути використані у сфері матеріального виробництва і споживання безпосередньо або після первинної переробки.

До переліку корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року N 827 "Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення" належать:

- сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гака, сапропель);

- сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда);

- сировина піщано-гравійна (пісок);

- сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок);

- інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення.

При цьому до корисних копалин загальнодержавного значення належать тверді корисні копалини, зокрема, антрацит, буре вугілля, кам'яне вугілля.

Отже, фізична особа - підприємець, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування не має права займатися оптовою торгівлею вугілля.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям