Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо використання прискореної амортизації у податковому обліку, порядку проведення та термінів її коригування (лист ДПС від 01.12.2020 р. № 4918/ІПК/99-00-05-05-02-06)

Щодо використання прискореної амортизації у податковому обліку, порядку проведення та термінів її коригування (лист ДПС від 01.12.2020 р. № 4918/ІПК/99-00-05-05-02-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 01.12.2020 р. № 4918/ІПК/99-00-05-05-02-06

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо застосування п. 431 підрозділу 4 розділу XX "Перехідних положень" Податкового кодексу України (далі - Кодекс) та, керуючись ст. 52 Кодексу у редакції, чинній з 23.05.2020, повідомляє.

Як повідомляється у зверненні, основною діяльністю Компанії є надання в оренду (оперативний лізинг) лізингоодержувачам (Клієнтам) автомобілів та легкових автотранспортних засобів, які знаходяться у власності Компанії як основні засоби. Крім того, Компанія надає послуги з адміністрування орендованих автомобілів.

Для передачі в оренду (лізинг) автомобіля, Компанія купує нові автомобілі в українських дистриб'юторів та надає послуги первинної оренди нових автомобілів у довгострокове користування та надає в короткострокову оренду вживані автомобілі (до прикладу, підміна автомобіля на період ремонту в межах лізингових договорів). Також інколи Компанія надає послуги вторинної оренди у довгострокове користування, купуючи вживані автомобілі та передаючи їх у довгострокову оренду згідно лізингових договорів.

Усі автомобілі Компанії обліковуються як основні засоби та амортизуються відповідно до строків, встановлених у бухгалтерському обліку та мінімально допустимих строків у податковому обліку (5 років).

Як зазначає платник податку на прибуток, трапляються випадки, коли орендар повертає орендований автомобіль до закінчення строку оренди у стані, непридатному для подальшого використання (після ДТП). В такому випадку Компанія визнає уцінку автомобіля до вартості металолому/деталей та продає. При цьому Компанія отримує відшкодування або від страхової компанії або від орендаря.

У платника виникли наступні питання:

1. "Чи може Компанія використовувати прискорену амортизацію у податковому обліку (24 місяці) для автомобілів, що були куплені Компанією після 01.01.2020 у постачальника, який уже використовував ці автомобілі на території України?";

2. чи може Компанія не проводити коригування амортизації у випадку, якщо внаслідок ДТП, що мало місце до закінчення 2 років амортизації, автомобіль повернуто з лізингу, у зв'язку із визнанням його страховою компанією тотальним (таким, що недоцільно відновлювати з економічної точки зору) та непридатним для подальшого використання?

3. в якому періоді та відповідно до якого порядку Компанія має провести коригування, які зазначені в п. 431 підрозділу 4 розділу XX "Перехідних положень" Кодексу?

Згідно з п. 431 підрозділу 4 розділу XX "Перехідних положень" Кодексу при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

четвертої групи (машини та обладнання) та п'ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;

третьої групи (передавальні пристрої) та дев'ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п'ять років.

Мінімально допустимі строки амортизації основних засобів, визначені цим пунктом, використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку.

Основні засоби мають одночасно відповідати таким вимогам:

введені в експлуатацію платником податків в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;

не були у використанні.

При цьому такі основні засоби повинні використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

У разі недотримання визначених вимог до закінчення періоду нарахування амортизації з використанням мінімально допустимих строків амортизації, визначених у цьому пункті, починаючи з дати введення їх в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання основних засобів у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов'язаний:

збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до цього пункту протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів, визначених у цьому пункті;

зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ст. 138 цього Кодексу за відповідні податкові (звітні) періоди.

При застосуванні положень цього пункту норми п. 138.3 ст. 138 цього Кодексу не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації основних засобів та методів її нарахування.

До питання N 1.

Для автомобілів, що були куплені Компанією після 01.01.2020, які вже були раніше у використанні (тобто вживані автомобілі), Компанія не може використовувати прискорену амортизацію у податковому обліку два роки (24 місяці).

До питань N 2, 3.

Якщо внаслідок ДТП, що мало місце до закінчення 2 років амортизації, автомобіль повернуто з лізингу у зв'язку із визнанням його страховою компанією непридатним для подальшого використання, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувалося таке повернення, зобов'язаний:

збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до п. 431 підрозділу 4 розділу XX "Перехідних положень" Кодексу протягом податкових (звітних) періодів, в яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів, визначених у цьому пункті;

зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ст. 138 цього Кодексу за відповідні податкові (звітні) періоди.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям