Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення до доходу експедитора (юридичної особи - платника єдиного податку) суми страхового відшкодування за втрачений товар, яка була перерахована страховою компанією на банківський рахунок клієнта - замовника перевезення (лист ДПС від 20.08.2021 р. № 3110/ІПК/06-30-18-04-20)

Щодо включення до доходу експедитора (юридичної особи - платника єдиного податку) суми страхового відшкодування за втрачений товар, яка була перерахована страховою компанією на банківський рахунок клієнта - замовника перевезення (лист ДПС від 20.08.2021 р. № 3110/ІПК/06-30-18-04-20)

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.08.2021 р. № 3110/ІПК/06-30-18-04-20

Головне управління ДПС у Житомирській області розглянуло звернення щодо включення до доходу експедитора (юридичної особи - платника єдиного податку) суми страхового відшкодування за втрачений товар, яка була перерахована страховою компанією на банківський рахунок клієнта - замовника перевезення, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), у межах повноважень повідомляє.

Згідно з умовами звернення товариство є платником єдиного податку та податку на додану вартість. Здійснює діяльність з надання транспортно-експедиторських послуг. При виконанні перевезення для замовника з залученням перевізника був втрачений товар. Вину перевізника на цей час не доведено. Страхова компанія здійснила страхове відшкодування замовнику перевезення (одночасно власнику товару) за мінусом франшизи. На суму отриманого відшкодування замовник знімає претензію з товариства. У товариства виникло питання щодо включення до доходу експедитора (юридичної особи - платника єдиного податку) суми страхового відшкодування за втрачений товар, яка була перерахована страховою компанією на банківський рахунок клієнта - замовника перевезення.

Відповідно до підпункту 2 пункту 292.1 статті 292 Кодексу доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 Кодексу.

Згідно з пунктом 292.6 статті 292 Кодексу датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Крім того, згідно з пунктом 291.6 статті 291 Кодексу платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Додатково повідомляємо:

- грошова форма розрахунку - це розрахунок коштами як у готівковій (формі грошових знаків), так і безготівковій формі (записів на рахунках у банках);

- негрошові форми розрахунку - це різні способи погашення взаємних фінансових зобов'язань без використання коштів. До таких розрахунків, зокрема бартерні операції, розрахунки векселями, договір переуступки прав вимоги, зарахування зустрічних вимог, тощо.

Враховуючи викладене вище та виходячи із аналізу норм Кодексу, зазначених вище, опису питань і фактичних обставин, наявних у зверненні, повідомляємо, що оскільки юридичною особою - платником єдиного податку третьої групи не отримано суму страхового відшкодування за втрачений товар на власний рахунок, то така сума не включається до доходу такого платника єдиного податку.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 розділу II Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям