Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо застосування РРО (лист ДПС від 18.08.2021 р. № 3042/ІПК/99-00-07-05-01-06)

Щодо застосування РРО (лист ДПС від 18.08.2021 р. № 3042/ІПК/99-00-07-05-01-06)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 18.08.2021 р. № 3042/ІПК/99-00-07-05-01-06

Державна податкова служба України розглянула запит ТОВ про надання індивідуальної податкової консультації з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО), і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.

Згідно зі зверненням, товариство здійснює роздрібну торгівлю із застосуванням програмних РРО.

Товариством на програмному РРО формується фіскальний касовий чек відповідно до вимог розділу ІІ Положення про форму і зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. N 13, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 р. за N 137/28267 (далі - Положення N 13). Сформований програмним РРО чек друкується за допомогою "апаратного" РРО, і у надрукованому документі після напису "ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК" відображається інформація щодо апаратного РРО, яким роздруковано сформований програмним РРО документ, а саме заводський і фіскальний номери "апаратного" РРО, дата та час і напис "СЛУЖБОВИЙ ЧЕК".

Чи вважатиметься розрахунковим документом, що відповідає вимогам Положення N 13, вказаний чек?

Правові засади застосування РРО та/або програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265), дія якого поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формі.

Згідно з ст. 2 Закону N 265 РРО - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів та з приймання готівки для подальшого переказу;

розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Відповідно до п. 6 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року N 199 (далі - Вимоги N 199), реєстратор повинен забезпечувати ідентичність фіскальної інформації в копіях документів, що зберігаються в носії контрольної стрічки в електронній формі, такій інформації у відповідних документах, створених в паперовій та/або електронній формі.

У наведеному прикладі друкувальний пристрій "апаратного" РРО виконує не властиву йому функцію друкування документу, сформованого стороннім пристроєм.

У такому випадку "апаратний" РРО не створює фіскальний касовий чек на товари (послуги), а отримує команду на друк документу, що створений стороннім пристроєм, тобто керується таким пристроєм.

Тобто, апаратний РРО використовується товариством не за своїм прямим призначенням - реєстрації розрахункових операцій, а лише, як друкувальний пристрій, за умови, якщо являється зареєстрованим та фіскалізованим РРО.

Така робота "апаратного" РРО зі стороннім для нього пристроєм не передбачена конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника РРО і версією його внутрішнього програмного забезпечення, які проходили процедуру розгляду та включення до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, відповідно до вимог Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року N 1315.

Також, документ, який сформовано на програмному РРО та надруковано друкувальним пристроєм "апаратного" РРО, не буде відповідати вимогам Положення N 13.

Так, відповідно до п. 2 розділу ІІ Положення N 13 фіскальний чек має містити такі обов’язкові реквізити, як фіскальний номер касового чека / фіскальний номер електронного касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина, секунда) проведення розрахункової операції (рядок 25).

У наведеному в запиті товариства прикладі роздрукованого документа зазначені обов’язкові реквізити, які відмінні від між собою та відображені двічі, різні фіскальні номери одного чеку, двічі наведено різний час однієї розрахункової операції.

Також на фіскальному касовому чеку на товари (послуги) не передбачено наявність напису "СЛУЖБОВИЙ ЧЕК".

Отже, наведена у запиті товариства копія документа (чека) не є розрахунковим документом у розумінні Закону N 265 та Положення N 13.

Для забезпечення виконання вимог чинного законодавства слід друкувати сформований програмним РРО чек на окремому друкуючому пристрої (принтері), а не на "апаратному" РРО, або використовувати, як друкувальний пристрій "апаратний" РРО, який знятий з реєстрації та не є фіскалізованим.

У відповідності до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям