Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання медичних виробів після завершення дії тимчасового режиму звільнення від оподаткування (лист ДПС від 05.06.2020 р. № 2316/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

Щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання медичних виробів після завершення дії тимчасового режиму звільнення від оподаткування (лист ДПС від 05.06.2020 р. № 2316/6/99-00-07-03-02-06/ІПК)

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 05.06.2020 р. № 2316/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання медичних виробів після завершення дії тимчасового режиму звільнення від оподаткування, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - ПКУ), а також аналогічне звернення платника, надіслане до ДПС листом Державної митної служби України від 19.05.2020 р. N 08-15/15-01/5.16/4781 (вх. ДПС N 21315/5 від 19.05.2020 р.), та, керуючись статтею 52 розділу II ПКУ, повідомляє.

Як зазначено у зверненні, основним видом діяльності платника є оптова та роздрібна торгівля медичними виробами, операції з постачання яких відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ. Після завершення дії тимчасового режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, на складах платника можуть залишитися нереалізованими медичні вироби, придбані із застосуванням звільнення від ПДВ.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділами І, V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Законом України від 30 березня 2020 року N 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" викладено в новій редакції пункт 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ (з урахуванням внесених змін) від оподаткування податком на додану вартість звільняються такі операції:

з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Норми пункту 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ застосовуються до операцій, здійснених в період, починаючи з 17 березня 2020 року, і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), на які розповсюджується режим звільнення від оподаткування, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року N 224 (далі - Постанова N 224, Перелік N 224). Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 року N 271 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України" (далі - Постанова N 271), яка набрала чинності 15 квітня 2020 року, назву Постанови N 224 та Переліку N 224 викладено в новій редакції, яка передбачає звільнення від оподаткування також операцій з постачання на митній території України товарів, включених до Переліку N 224. Крім того, Постановою N 271 Перелік N 224 доповнено окремими товарними позиціями.

Режим звільнення від оподаткування застосовується:

- з 17 березня 2020 року до операцій з постачання товарних позицій, включених до Переліку N 224 (в редакції, до внесення доповнень постановою N 271);

- з 15 квітня 2020 року до операцій з постачання всіх товарних позицій, включених до Переліку N 224, в тому числі з урахуванням Постанови N 271.

Операції з постачання товарів на митній території України, які здійснюються після 17 березня 2020 року (15 квітня 2020 року для товарних позицій, включених до Переліку N 224 Постановою N 271), звільняються від оподаткування незалежно від періоду, коли такі товари було виготовлено чи придбано на митній території України або ввезено на митну територію України (до дати запровадження пільги з оподаткування чи після такої дати).

Щодо операцій, звільнених від оподаткування ПДВ відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, не застосовуються норми пункту 198.5 статті 198 та статті 199 розділу V ПКУ.

Для віднесення товарів, зазначених у розділі "Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", до товарів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ, повинно бути подано:

декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у вказаних вище технічних регламентах; або

повідомлення Міністерства охорони здоров’я України про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Враховуючи викладене, операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі медичних виробів), включених до Переліку N 224, у тому числі раніше виготовлених чи придбаних на митній території України або ввезених на митну територію України у митному режимі імпорту, звільняються від оподаткування ПДВ, починаючи з дати запровадження режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ (з 17 березня 2020 року, а для товарних позицій, включених до Переліку N 224 Постановою N 271, - з 15 квітня 2020 року) і до останнього числа місяця, в якому завершується дія вказаного вище карантину, незалежно від дати їх виготовлення, придбання на митній території України чи ввезення на митну територію України (до дати запровадження режиму звільнення чи після такої дати).

Після завершення дії тимчасового режиму звільнення від оподаткування, встановленого пунктом 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ (після закінчення останнього дня місяця, в якому завершується дія карантину), операції з постачання товарів, до яких застосовувався такий режим звільнення від оподаткування, підлягають оподаткуванню ПДВ за загальновстановленими правилами. Оподаткування ПДВ таких операцій здійснюється незалежно від того, в який період і за яких умов (до дати запровадження пільги із застосуванням ставки податку чи в період її дії із застосуванням звільнення від ПДВ) здійснювалося виготовлення таких товарів, їх придбання чи ввезення на митну територію України.

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

При цьому пунктом 44.1 статті 44 розділу II ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 розділу II ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям