Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О праве уполномоченных лиц накладывать с 01.04.2015 административные штрафы

О праве уполномоченных лиц накладывать с 01.04.2015 административные штрафы



   
ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 01.08.2016 р. № 344-06-2

   
   Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - виконавча дирекція Фонду) в порядку надання методичної допомоги щодо права уповноважених осіб накладати з 01.04.2015 адміністративні штрафи від імені Фонду повідомляє наступне.
   
   Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" від 28.12.2014 N 77-VIII (далі - Закон N 77) викладено у новій редакції Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". На сьогодні це Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 1105).
   
   Відповідно до пункту 1 розділу II вищезазначеного Закону N 77 з 01.04.2015 набирали чинності підпункти 3, 5, 9 та 10 пункту 3 розділу I цього Закону, яким внесено зміни до статей 1654, 18823, 24410 та 24411 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс).
   
   З 1 січня 2015 року правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування визначає Закон N 1105.
   
   Так, згідно з пунктом 6 частини другої статті 9 Закону N 1105 Фонд та його робочі органи відповідно до покладених на них завдань здійснюють контроль за використанням коштів Фонду, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосовують в установленому законодавством порядку фінансові санкції та накладають адміністративні штрафи.
   
   Відповідно до пункту 5 частини першої статті 10 Закону N 1105 Фонд має право накладати і стягувати фінансові санкції та адміністративні штрафи, передбачені законом за порушення вимог цього Закону.
   
   Пункт 2 частини першої статті 11 Закону N 1105 передбачає одним з джерел формування коштів Фонду суми адміністративних штрафів, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за порушення.
   
   Згідно з частиною восьмою статті 15 Закону N 1105 право застосовувати фінансові санкції та накладати адміністративні штрафи від імені Фонду мають директор виконавчої дирекції Фонду та його заступники, керівники робочих органів Фонду та їх заступники.
   
   Відповідно до пункту 6 розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону N 1105 до завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції відповідні виконавчі дирекції та їх робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
   
   Таким чином, робочі органи виконавчої дирекції Фонду з 01.04.2015, вирішуючи питання про притягнення до відповідальності за порушення у сфері соціального страхування посадових осіб та громадян, продовжують здійснювати свої повноваження відповідно до Закону N 1105 та вчиняти всі необхідні дії для притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб страхувальників, передбаченої статтею 1654 Кодексу.
   
   
   
   Перший заступник директора
С. Нестеров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям