Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо надання роз'яснення стосовно застосування п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України після виключення з нього п. 15-2 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" (лист КВРУ з питань Податкової та митної політики від 28.07.2016 р. № 04-27/10-789)

Щодо надання роз'яснення стосовно застосування п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України після виключення з нього п. 15-2 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" (лист КВРУ з питань Податкової та митної політики від 28.07.2016 р. № 04-27/10-789)

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПОДАТКОВОЇ ТА МИТНОЇ ПОЛІТИКИ

ЛИСТ

від 28.07.2016 р. № 04-27/10-789

До Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики надійшов запит депутата селищної ради щодо надання роз'яснення стосовно застосування п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) після виключення з нього п. 152 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення".

Відповідно до ч. 3 ст. 21 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" роз'яснення Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики не має статусу офіційного тлумачення. Разом з тим відповідно до глави 3 розділу II ПКУ індивідуальні консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства за зверненням платника податків безоплатно надаються органами ДФС.

Разом з тим повідомляємо позицію, напрацьовану Комітетом при розгляді питання, порушеного у зверненні. Відповідно до п. 152 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ до 01.01.2016 р. звільнялися від оподаткування ПДВ операції з вивезення з митної території України у митному режимі експорту зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД та постачання на митній території України таких культур другим та усіма наступними постачальниками.

Відповідно до абзацу першого п. 198.5 ст. 198 ПКУ платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені цим Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод).

Таким чином, платник ПДВ, який до 01.01.2016 р. придбав з ПДВ на будь-яких умовах (попередня оплата або розстрочення платежу) зернові та технічні культури з метою подальшого їх експорту, був зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання, та фактично "обнулити" податковий кредит з ПДВ, сформований в результаті такого придбання.

При цьому, відповідно до цього ж пункту ст. 198 ПКУ, другий та всі наступні постачальники також були зобов'язані здійснити аналогічне нарахування податкових зобов'язань незалежно від напрямку подальшого продажу таких зернових та технічних культур (на митній території України або на експорт).

Починаючи з 01.01.2016 р. (у зв'язку із виключенням п. 152 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення") операції з зерновими та технічними культурами стали оподатковуватися за ставкою 0 або 20 %, а платники відповідно до абзацу шостого п. 198.5 ПКУ набули права на підставі розрахунку коригування до податкової накладної зменшити раніше нараховану суму податкових зобов'язань.

Однак у разі виникнення в результаті такого коригування від'ємного значення з ПДВ, сформованого по операціях з придбання зернових та технічних культур до 01.01.2016 р., таке від'ємне значення відповідно до пп. "б" п. 200.4 ст. 200 ПКУ не підлягає бюджетному відшкодуванню, оскільки виникло внаслідок коригування суми податкових зобов'язань та не забезпечено відповідними надходженнями ПДВ до бюджету.

Що стосується питання проведення інвентаризації залишків зернових та технічних культур на предмет з'ясування їх кількості, умов придбання (попередня оплата або розстрочення платежу) та повноти оподаткування ПДВ, то ПКУ не встановлено обов'язку платників податків щодо проведення такої інвентаризації.

Копію податкової консультації, наданої заявнику, у встановлений строк направити Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

 

Голова

Н. Южаніна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям