Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно налогообложения доходов, полученных от предоставления в аренду земельных участков сельскохозяйственного назначения, находящихся в Крыму

Относительно налогообложения доходов, полученных от предоставления в аренду земельных участков сельскохозяйственного назначения, находящихся в Крыму



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.07.2014 р. N 11855/6/99-99-17-02-15
   
   Міністерство доходів і зборів України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянуло лист щодо оподаткування доходів, отриманих від надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що знаходяться в Криму, і повідомляє таке.
   
   Статтею 1 Закону України від 15 квітня 2014 року N 1207-VI "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі - Закон) визначено, що тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.
   
   Примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України (п. 4 ст. 5 Закону).
   
   Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) регламентується п. 170.1 ст. 170 розділу IV Кодексу.
   
   Дохід з джерелом їх походження з України - це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у т.ч. від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у т.ч., але не виключно, у вигляді доходів від продажу, зокрема, нерухомого майна (абз. "в" пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
   
   Податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в пп. 170.1.1 цього пункту (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар.
   
   Водночас порядок оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, регулюється п. 170.10 ст. 170 Кодексу, яким встановлено, що доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, передбачених деякими нормами розділу IV Кодексу для нерезидентів).
   
   При цьому відповідно до пп. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 Кодексу нерухомість, що належить фізичній особі - нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом щодо таких доходів. Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.
   
   Отже, якщо податковий агент виплачує доходи нерезиденту, який надає в оренду нерухомість в АР Крим, то такі доходи оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок у відповідності до п. 170.10 ст. 170 та пп. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 Кодексу.
   
   Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено ст. 168 Кодексу, відповідно до якої податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. N 2456-VI (далі - Бюджетний кодекс).
   
   Згідно зі ст. 64 Бюджетного кодексу, податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.
   
   Щодо надання звітності, то відповідно до пп. "б" п. 176.2 ст. 176 Кодексу особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу, до органу доходів і зборів за місцем свого розташування.
   
   Перший заступник Міністра
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям