Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно уплаты налога на доходы физических лиц за наемных работников структурным подразделением

Относительно уплаты налога на доходы физических лиц за наемных работников структурным подразделением



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 17.07.2014 р. № 4674/П/99-99-17-02-01-14
   
   Про розгляд запиту

   Міністерство доходів і зборів України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — Кодекс), розглянуло Ваш запит від 25.06.2014 (вх. № П/3358 від 01.07.2014) щодо сплати податку на доходи фізичних осіб за найманих працівників структурним підрозділом і повідомляє.
   
   Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено ст. 168 Кодексу, відповідно до якої податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України.
   
   Відповідно до ст. 64 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010, № 2456-VI податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.
   
   Згідно з п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 Кодексу суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.
   
   У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб, за такий відокремлений підрозділ усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.
   
   Згідно з п. 63.3 ст. 63 Кодексу платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в податкових інспекціях ГУ ДФС за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
   
   Водночас зазначаємо, що відповідно до ст. 45 п. 8 Бюджетного кодексу України у разі зміни місцезнаходження суб'єктів господарювання платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів) після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.
   
   Прийнятим Верховною Радою Законом України від 24 травня 2012 року № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (далі — Закон № 4834) внесені зміни до п.п. 14.1.30 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, згідно із якими, починаючи з 1 липня 2012 року, відокремлені підрозділи для розділу IV цього Кодексу розуміються у значенні, наведеному у Господарському кодексі України (до цього — Цивільному кодексі України), а для інших розділів у значенні, наведеному у Цивільному кодексі України та Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».
   
   Отже, з 1 липня 2012 року відокремлені підрозділи для цілей розділу IV Кодексу визначаються з урахуванням норм ст. 64 Господарського кодексу України, а не згідно із ст. 1 Закону «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців», тобто дотримання умови щодо внесення юридичною особою до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців інформації про такі підрозділи не вимагатиметься.
   
   Зазначені вище зміни, прийняті до п.п. 14.1.30 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, спрямовані на остаточне законодавче врегулювання питання сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб за місцем провадження фактичної діяльності виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо) юридичної особи, які розташовані на іншій території, ніж така юридична особа, і не уповноважені нею нараховувати (сплачувати) цей податок.
   
   Також повідомляємо, що у разі невиконання податковим агентом норм Кодексу, зокрема неперерахування податку до відповідного бюджету, податкові органи при встановлених фактах застосовують штрафні санкції згідно з чинним законодавством України.
   
   Заступник Міністра
М.В. Ноняк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям