Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оплати праці за роботу у вихідний день (лист Мінекономіки від 31.08.2020 р. № 3511-06/53106-07)

Щодо оплати праці за роботу у вихідний день (лист Мінекономіки від 31.08.2020 р. № 3511-06/53106-07)

МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 31.08.2020 р. № 3511-06/53106-07

Щодо оплати праці за роботу у вихідний день

Директоратом норм та стандартів гідної праці Мінекономіки розглянуто лист щодо оплати праці за роботу у вихідний день і в межах компетенції повідомляється.

Чинним законодавством України, зокрема статтею 97 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), встановлено, що оплата праці працівників здійснюється за почасовою, відрядною або іншими системами оплати праці.

У кожному конкретному випадку повинна застосовуватися саме та форма оплати праці, яка найбільше відповідає організаційно-технічним умовам і сприятиме поліпшенню результатів трудової діяльності.

При почасовій оплаті праці розмір заробітної плати працівників залежить від тарифної ставки (окладу) та кількості відпрацьованого часу, тобто передбачає визначення розміру основної заробітної плати на підставі кількості відпрацьованого робочого часу та кваліфікації працівника.

При цьому почасова система оплати праці за способом нарахування підрозділяється на:

• погодинну оплату, яка визначається шляхом множення годинної тарифної ставки на кількість відпрацьованих годин;

• поденну оплату, яка визначається шляхом множення денної тарифної ставки на кількість відпрацьованих днів;

• місячну оплату, яка визначається шляхом ділення окладу на кількості робочих днів за графіком та множенням на кількість відпрацьованих днів.

При укладенні трудового договору з працівником обумовлюється, за якою формою (системою) буде здійснюватися оплата його праці. Зокрема, якщо встановлюється почасова система оплати праці, то зазначається, яка норма праці встановлюється: годинна, денна або місячна, відповідно до чого буде провадитись оплата.

Згідно зі статтею 107 КЗпП робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі, зокрема, працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки; працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Водночас, оскільки оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день, то працівникам, яким встановлено посадовий оклад, оплату за роботу у святковий і неробочий день доцільно здійснювати виходячи з годинної ставки.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

 

Генеральний директор Директорату
норм та стандартів гідної
праці Мінекономіки

Ю. Кузовой

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям