Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо додаткової відпустки за стаж держслужби за період військової служби (від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16)

Щодо додаткової відпустки за стаж держслужби за період військової служби (від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16

Щодо додаткової відпустки за стаж держслужби за період військової служби

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто звернення і повідомляється.

Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, в яких вони працювали на час призову.

Відповідно до п. 3 Порядку обчислення стажу державної служби (що діяв до 01.05.2016 р.), затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. N 283, до стажу державної служби включаються, зокрема, періоди, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом; час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях; у трикратному розмірі час проходження військовослужбовцями військової служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції в особливий період.

Пунктом 4 Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 р. N 270 (далі - Порядок), визначено, що додаткова відпустка, яка надається державним службовцям, належить до щорічних відпусток.

Щорічна відпустка надається працівнику як компенсація за виконання посадових обов'язків протягом відпрацьованого періоду часу.

Таким чином, період військової служби зараховується до стажу державної служби, але для надання відпустки за цей час не вбачається правових підстав. Тому у випадку, коли державний службовець проходив військову службу з 2014 по 2016 рік, він не має права на додаткову відпустку за стаж, який виповнився у ці роки, оскільки жодного дня не виконував своїх посадових обов'язків. Після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень він матиме право на таку відпустку з урахуванням часу проходження військової служби.

Наприклад, якщо у липні 2015 року під час перебування на військовій службі у державного службовця настала чергова приведена дата за стаж державної служби 19 років, скористатися додатковою відпусткою він зможе після відповідної дати та виходу на роботу у 2016 році вже за стаж служби 20 років.

Мінсоцполітики України інформує та надає у межах своїх повноважень роз'яснення (підпункт 103 пункту 3 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. N 423). Роз'яснення та листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер.

Директор Департаменту

О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям