Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відпусток (лист Мінсоцполітики від 01.12.2016 р. № 1623/13/84-16)

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відпусток (лист Мінсоцполітики від 01.12.2016 р. № 1623/13/84-16)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 01.12.2016 р. № 1623/13/84-16

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відпусток

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відпусток і повідомляє.

Згідно зі статтею 21 Закону України "Про відпустки" обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, відпустки у зв’язку з усиновленням дитини, відпустки для підготовки та участі в змаганнях, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства підгрупи А I групи, та компенсації за невикористані відпустки встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Нарахування середньої заробітної плати для оплати часу щорічної та інших видів відпусток, які надається працівникові, провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року N 100 (далі - Порядок).

Пунктом 2 Порядку встановлено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Згідно із частиною першою статті 21 Закону України "Про відпустки" заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Враховуючи норми Порядку, розрахунковий період для обчислення середньої заробітної плати за час відпустки залежить не від місяця видання наказу і кількості цих наказів, а від того, в якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Наприклад, у разі, якщо згідно з наказом працівнику надавалась щорічна основна відпустка терміном 24 календарні дні з 15 листопада 2016 року, то розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати буде листопад 2015 року - жовтень 2016 року. Якщо ж за одним наказом працівнику надається щорічна відпустка у листопаді 2016 року, та додаткова відпустка, яка починається у грудні 2016 року, то при обчислені середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки розрахунковий період буде листопад 2015 року - жовтень 2016 року, а для оплати часу додаткової відпустки - грудень 2015 року - листопад 2016 року.

Директор Департаменту

О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям