Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо строку давності для застосування фінансових санкцій за порушення трудового законодавства (лист Мінсоцполітики від 05.01.2018 р. № 8/0/22-18/134)

Щодо строку давності для застосування фінансових санкцій за порушення трудового законодавства (лист Мінсоцполітики від 05.01.2018 р. № 8/0/22-18/134)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 05.01.2018 р. № 8/0/22-18/134

Щодо строку давності для застосування фінансових санкцій за порушення трудового законодавства

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" від 28.12.2014 N 77-VIII (далі - Закон) внесені зміни до статті 265 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) (зміни набрали чинності 01.01.2015).

Зазначеними змінами регламентовано, зокрема, відповідальність роботодавця у вигляді штрафу за порушення трудового законодавства. Зазначені штрафи є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

Разом з тим строків давності при застосуванні фінансових санкцій статтею 265 КЗпП не визначено. Отже, у даному випадку застосовуються загальні строки давності.

Так, статтею 114 Податкового кодексу України визначено строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), відповідно до якої граничні строки застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов'язань (1095 днів або три роки).

Зазначені фінансові санкції застосовуються до роботодавців, дії яких порушують вимоги трудового законодавства станом на день набрання чинності Законом.

Звертаємо увагу на те, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер.

 

Директор Юридичного департаменту

О. Туліна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям