Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо врахування до страхового стажу періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (лист Мінсоцполітики від 18.12.2018 р. № 450/0/247-18)

Щодо врахування до страхового стажу періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (лист Мінсоцполітики від 18.12.2018 р. № 450/0/247-18)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 18.12.2018 р. № 450/0/247-18

Щодо врахування до страхового стажу періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Департамент нагляду за діяльністю Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування Мінсоцполітики розглянув лист щодо роз'яснення питання врахування до страхового стажу періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності і в межах компетенції повідомляє.

Законодавство у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування визначає поняття страхового стажу як період (строк), протягом якого особа підлягає соціальному страхуванню та за який щомісяця роботодавцем та/або нею сплачено страхові внески.

Особливості обчислення страхового стажу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та період, протягом якого особа є застрахованою за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, визначається відповідними законами України.

Відповідно до статті 21 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

До страхового стажу включається період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Відповідно до абзацу сьомого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" органи, що виплачують особам допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народжені дитини, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зазначені платники сплачують єдиний внесок за таких осіб, що відповідно до пункту 3 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. N 675 спрямовується на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи), і такі особи були застрахованими особами лише відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Починаючи з 1 січня 2016 року до страхового стажу прирівнюється періоди, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Враховуючи викладене, слід зазначити, що для врахування періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини до 1 січня 2016 року, при розрахунку матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю законодавчі підстави відсутні.

Водночас зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційно-рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Директор Департаменту нагляду
за діяльністю Пенсійного фонду України
та фондів соціального страхування

М. Зацерковний

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям