Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно исчисления средней заработной платы

Относительно исчисления средней заработной платы



   

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 13.09.2010 р. N 804/13/84-10


   
   Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист та повідомляє.
   
   Обчислення середньої заробітної плати для нарахування матеріальної допомоги на оздоровлення та розрахунок середньоденної заробітної плати, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, провадиться згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р N 100 (далі - Порядок).
   
   Пунктом 2 Порядку визначено, що у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) обчислення середньої заробітної плати провадиться виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана виплата.
   
   Пунктом 3 Порядку передбачено, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. При цьому слід враховувати норму пункту 3 щодо врахування премій у разі, коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю. А саме: у випадку, коли число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяця (в т. ч. й для нарахування матеріальної допомоги, допомоги на оздоровлення, відрядження тощо) враховуються пропорційно до часу, відпрацьованого в розрахунковому періоді.
   
   Тобто Порядком визначена пропорційність врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати виходячи з виплат за два місяці у випадку, коли не повністю відпрацьовані ці місяці розрахункового періоду.
   
   Слід враховувати, що конкретні показники та умови нарахування премій, їх розмір, терміни (місячна, квартальна, піврічна) встановлюються в Положенні про преміювання, яке підприємствами, установами, організаціями розробляється самостійно.
   
   Положенням про преміювання, як правило, передбачається, що премія нараховується пропорційно до відпрацьованого часу (за час відпустки, тимчасової непрацездатності тощо премія не нараховується).
   
   У випадку, якщо щомісячні премії співпадають з місяцями, за які вони нараховані (місяці розрахункового періоду), і вони вже обчислені пропорційно до відпрацьованого часу, то премії у даному випадку включаються в заробіток у фактично нарахованому розмірі.
   
   Якщо Положенням про преміювання передбачається, що премія надається у фіксованому розмірі, а число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці враховуються пропорційно до часу, відпрацьованого в розрахунковому періоді.
   
   Одночасно повідомляємо, що з метою удосконалення порядку обчислення середньої заробітної плати, зокрема, врегулювання питання щодо врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці,Міністерством опрацьовується питання щодо внесення відповідних змін до Порядку.
   
   Директор Департаменту
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям