Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно начисления штрафных санкций, определенных Налоговым кодексом Украины

Относительно начисления штрафных санкций, определенных Налоговым кодексом Украины



   

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.03.2011 р. N 11/2-10.15/4401-ЕП


   
   Начальникам регіональних митниць
   Начальникам митниць
   
   

Щодо нарахування штрафних санкцій


   
   Державна митна служба України щодо особливостей нарахування штрафних санкцій, визначених Податковим кодексом України (далі - Кодекс), повідомляє наступне.
   
   1. Щодо нарахування штрафних санкцій за несвоєчасне подання платником податківмитної декларації в установлені строки
   
   Відповідно до пункту 46.1 статті 46 Кодексу митні декларації прирівнюються до податкових декларацій для цілей нарахування та/або сплати податкових зобов'язань.
   
   Таким чином, у випадку якщо платник податків подає митному органумитну декларацію для цілей нарахування та/або сплати податкових зобов'язань, проте з порушенням установлених законодавством строків, до нього застосовується штраф у розмірах, передбачених пунктом 120.1 статті 120 Кодексу.
   
   Відповідно до пункту 116.1 статті 116 Кодексу у разі застосування контролюючими органами до платника податків штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, такому платнику податків надсилаються (вручаються) податкові повідомлення - рішення.
   
   Підставою для підготовки такого повідомлення є акт про несвоєчасне подання митної декларації, який складається підрозділом митного оформлення, посадові особи якого здійснюють митний контроль і митне оформлення товарів із застосуванням митної декларації.
   
   Податкове повідомлення про нарахування штрафних санкцій за несвоєчасне подання митної декларації складається на наступний день після подання митної декларації, за якою було здійснено нарахування та/або сплату податків, зборів (обов'язкових платежів), у разі порушення платником податку встановленого законом строку для подання митної декларації (за винятком, коли строки декларування продовжено у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2003 N 377, або у зв'язку з необхідністю отримання дозволу митного органу на поміщення товарів у певний митний режим).
   
   Підрозділ митного оформлення митного органу, яким встановлено порушення платником податків строків подання митної декларації, передає засобами оперативного зв'язку відповідну інформацію до відділу митного органу, до компетенції якого належить складання податкових повідомлень.
   
   2. Щодо нарахування штрафних санкцій у разі неподання платником податків митної декларації в установлені строки та самостійного визначення митним органом сум податкових зобов'язань
   
   Згідно з пунктом 54.3.1 пункту 54.3 статті 54 Кодексу митний орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань у разі якщо платник податків не подає в установлені строки митну декларацію.
   
   При цьому строк подання митної декларації (декларування товарів) митному органу встановлений Митним кодексом України та окремими нормативно-правовими актами України.
   
   Відповідно до пункту 123.1 статті 123 Кодексу у разі якщо митний орган самостійно визначає суми податкового зобов'язання на підставах, визначених підпунктом 54.3.1 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, зазначене тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 % суми нарахованого податкового зобов'язання; при повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов'язання - 50 %; при визначенні контролюючим органом суми податкового зобов'язання протягом 1095 днів втретє та більше - 75 %.
   
   При цьому підставою для самостійного визначення митним органом суми податкового зобов'язання є акт перевірки.
   
   Таким чином, у разі якщо платник податків не подав митному органу митну декларацію до дати складання митним органом податкового повідомлення, оформленого за результатами проведеної перевірки, до нього застосовується штраф за неподання такої декларації відповідно до пункту 123.1 статті 123 Кодексу.
   
   У разі подання платником податків митної декларації до дати складання податкового повідомлення, до нього застосовується штраф за несвоєчасне подання митної декларації відповідно до пункту 120.1 статті 120 Кодексу.
   
   Також слід зазначити, що відповідно до пункту 116.2 статті 116 Кодексу за одне податкове правопорушення контролюючий орган може застосувати тільки один вид штрафної (фінансової) санкції (штрафу), передбаченої цим Кодексом та іншими законами України.
   
   Притягнення платника податків до фінансової відповідальності за податкові правопорушення не виключає притягнення належного суб'єкта до адміністративної відповідальності за порушення митних правил.
   
   3. Щодо нарахування штрафних санкцій відповідно до пункту 126.1 статті 126 Кодексу
   
   Відповідно до пункту 126.1 статті 126 Кодексу у разі якщо платник податків не сплачує суми самостійно визначеного грошового зобов'язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
   
   - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
   
   - при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
   
   Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Кодексу податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.
   
   Таким чином, оскільки у згаданій нормі йде мова про суми самостійно визначеного платником податків грошового зобов'язання,то підстави для застосування норм пункту 126.1 статті 126 Кодексу у разі порушення платником податків граничних термінів сплати податкових зобов'язань, визначених митним органом у податкових повідомленнях, відсутні.
   
   4. Щодо застосування норм пункту 7 підрозділу 10 Розділу XX "Перехідні положення" Кодексу
   
   Відповідно до пункту 7 підрозділу 10 Розділу XX "Перехідні положення" Кодексу штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 01.01.2011 по 30.06.2011 застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення.
   
   Таким чином, штрафні санкції у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення застосовуються, якщо порушення податкового законодавства виникли за митними деклараціями, поданими митному органу у період з 01.01.2011 по 30.06.2011.
   
   При цьому Кодексом не передбачено зменшення розміру штрафних санкцій за порушення податкового законодавства до набрання чинності Кодексом.
   
   Щодо самостійної доплати платниками податків податкових зобов'язань після завершення митного оформлення зазначаємо наступне.
   
   Згідно з пунктом 50.1 статті 50 Кодексу у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім митної декларації або обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
   
   Таким чином, в Кодексі відсутні норми, які встановлюють можливість самостійної доплати платниками податків податкових зобов'язань за митними деклараціями після закінчення митного оформлення товарів.
   
   Зважаючи на викладене, у разі звернення платника податків до митного органу щодо доплати податкових зобов'язань після завершення митного оформлення, митний орган має вжити заходів, передбачених Кодексом, щодо самостійного визначення податкових зобов'язань.
   
   Перший заступник
   Голови Служби
   
   О. М. Дороховський

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям