Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Кузьменко проти України" (заява N 49526/07) (лист ВАСУ від 20.07.2017 р. № 921/10-14/17)

Щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Кузьменко проти України" (заява N 49526/07) (лист ВАСУ від 20.07.2017 р. № 921/10-14/17)

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.07.2017 р. № 921/10-14/17

Головам апеляційних адміністративних судів

 

До Вищого адміністративного суду України надійшов лист Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини (далі - Європейський суд) у справі "Кузьменко проти України" (заява N 49526/07).

У цьому рішенні, яке 9 червня 2017 року набуло статусу остаточного, Європейський суд дійшов висновку про порушення самої суті права на доступ заявника до суду і констатував порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з огляду на відмову національних адміністративних судів розглядати позов заявника про оскарження дій органів досудового слідства і подальше відсилання його до процедури оскарження, передбаченої Кримінально-процесуальним кодексом України (далі - КПК України).

Розглядаючи процедуру оскарження дій слідчого, передбачену статтею 234 КПК України, Європейський суд вказав, що вона не надавала заявнику можливості отримати безпосередній та швидкий розгляд його позову. Зокрема, Європейський суд звернув увагу на те, що заявник не був стороною кримінального провадження, у межах якого було проведено обшук його квартири, таким чином, він не мав можливості подати скаргу відповідно до статті 234 КПК України.

Про викладене повідомляється у порядку інформування та для врахування при здійсненні судочинства.

За інформацією, наданою Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини, найближчим часом автентичний переклад цього рішення буде надруковано у збірнику нормативно-правових актів "Офіційний вісник України" та розміщено на сайті Міністерства юстиції України (www.minjust.gov.ua).

Цей лист пропонуємо довести до відома суддів місцевих та апеляційних судів.

Додаток: за текстом на 1 арк.

 

В. о. Голови суду

М. Смокович

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям