Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отмене налоговых уведомлений-решений

Об отмене налоговых уведомлений-решений



   
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
   
   ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ
   
   від 10.10.2013 р. N 1386/12/13-13

   
   
Головам апеляційних адміністративних судів

   
   З метою забезпечення однакового застосування адміністративними судами норм Податкового кодексу України, що регулюють формування витрат у податковому обліку податку на прибуток за операціями платників податку з продажу товарів, робіт, послуг пов’язаним особам, четверта судова палата Вищого адміністративного суду України в повному складі розглянула справу N 826/719/13-а за касаційною скаргою Міжрегіонального головного управління Міндоходів – Центрального офісу з обслуговування великих платників податків на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 4 червня 2013 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" до Окружної державної податкової служби – Центрального офісу з обслуговування великих платників податків Державної податкової служби про скасування податкових повідомлень-рішень.
   
   В ухвалі Вищого адміністративного суду України від 4 вересня 2013 року, постановленій за результатами розгляду справи N 826/719/13-а (копія ухвали додається), відображено правову позицію суду касаційної інстанції у відповідній категорії спорів.
   
   Ця позиція полягає в тому, що відповідно до норми підпункту 153.2.6 пункту 153 статті 153 Податкового кодексу України в податковому обліку з податку на прибуток витрати, понесені платником податку у зв’язку з продажем товарів пов’язаним особам, не можуть перевищувати доходи від такого продажу. При цьому поняття витрат, понесених у зв’язку з продажем товарів, у розумінні зазначеної норми Податкового кодексу України охоплює всі витрати, що підлягають урахуванню в податковому обліку у зв’язку зі здійсненням відповідної операції з продажу (в тому числі собівартість товарів), а не лише витрати на збут, які передбачені підпунктом 138.10.3 пункту 138.10 статті 138 Податкового кодексу України. Ці витрати сукупно не можуть перевищувати доходів платника податку від продажу товарів, робіт, послуг пов’язаній особі. Надлишок витрат (перевищення їх суми над сумою доходу від продажу) не підлягає відображенню в податковому обліку з податку на прибуток.
   
   Цей лист пропонуємо довести до відома суддів місцевих та апеляційних адміністративних судів для врахування при здійсненні правосуддя, а саме з метою однакового застосування норм Податкового кодексу України при розгляді відповідної категорії спорів.
   
   Заступник Голови суду
   
Д. Ліпський

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям