Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно выполнения решения Европейского суда по правам человека по делу «Мосендз против Украины»

Относительно выполнения решения Европейского суда по правам человека по делу «Мосендз против Украины»



   
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.06.2013 р. № 856/12/13-13

   
Головам апеляційних адміністративних судів

   У зв’язку з надходженням до Вищого адміністративного суду України листа Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини від 17 травня 2013 року № 12.0.1-21/4456 щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Мосендз проти України» Вищий адміністративний суд України вважає за необхідне звернути увагу адміністративних судів на таке.
   
   Рішенням від 17 січня 2013 року у справі «Мосендз проти України», яке 17 квітня 2013 року набуло статусу остаточного, Європейський суд з прав людини, серед іншого, встановив порушення статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з огляду на те, що позов заявниці про відшкодування моральної шкоди залишився без розгляду і вона не мала національного засобу юридичного захисту за її скаргами у зв’язку з юрисдикційним конфліктом між національними цивільними та адміністративними судами.
   
   Так, 4 травня 2006 року заявниця звернулася до Печерського районного суду міста Києва з цивільним позовом про відшкодування моральної шкоди, завданої Міністерством внутрішніх справ України внаслідок неналежного виконання своїх обов’язків, що призвело до загибелі її сина. Проте суд відмовив заявниці у відкритті провадження, оскільки ця справа повинна розглядатися в порядку адміністративного судочинства.
   
   30 серпня 2006 року Гагарінський районний суд міста Севастополя прийняв до розгляду позов заявниці в порядку адміністративного судочинства та 9 грудня 2008 року його задовольнив, присудивши їй відшкодування моральної шкоди.
   
   18 червня 2009 року Севастопольський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Гагарінського районного суду міста Севастополя від 9 грудня 2008 року і закрив справу у зв’язку з тим, що справа повинна розглядатися в порядку цивільного судочинства.
   18 жовтня 2011 року Вищий адміністративний суд України залишив ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 18 червня 2009 року без змін.
   
   Про викладене повідомляється в порядку інформування.
   
   Із стислим викладенням цього рішення можна ознайомитися в інформаційно-правовій системі «ЛІГА:ЗАКОН» та на сайті Міністерства юстиції України (minjust.gov.ua) у розділі «Захист інтересів держави в Європейському суді».
   
   Цей лист пропонуємо довести до відома суддів місцевих та апеляційних адміністративних судів.
   
   Голова суду
І.Темкіжев

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям