Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Куликов та інші проти України" (заява N 5114/09 та 17 інших від 19 січня 2017 року) (лист ВАСУ від 26.05.2017 р. № 611/10-14/17)

Щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Куликов та інші проти України" (заява N 5114/09 та 17 інших від 19 січня 2017 року) (лист ВАСУ від 26.05.2017 р. № 611/10-14/17)

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 26.05.2017 р. № 611/10-14/17

Головам апеляційних адміністративних судів

 

У зв'язку з надходженням до Вищого адміністративного суду України листа Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини (далі - Європейський суд) у справі "Куликов та інші проти України" (заява N 5114/09 та 17 інших від 19 січня 2017 року), стислий виклад якого додається, Вищий адміністративний суд України вважає за необхідне звернути увагу адміністративних судів на таке.

Цим рішенням визнано порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) у зв'язку з недотриманням принципів незалежності та неупередженості під час звільнення заявників з посад суддів національних судів.

У вказаній справі Європейський суд, розглядаючи скарги заявників за статтею 6 Конвенції, послався на свої висновки у справі "Олександр Волков проти України", у якій зазначив, що провадження у Вищій раді юстиції і Верховній Раді України характеризувалося великою кількістю системних і загальних недоліків, які поставили під сумнів принципи незалежності та неупередженості, а подальший перегляд справи судом не усунув ці недоліки.

Крім того, у цій справі Європейський суд визнав порушення статті 8 Конвенції. Розглядаючи скарги заявників за статтею 8 Конвенції, Європейський суд зробив посилання на висновки у справі "Олександр Волков проти України" та зазначив, що звільнення заявника з посади судді становило втручання у його приватне життя, і таке втручання не відповідало вимозі "якості закону", а тому не було правомірним у розумінні статті 8 Конвенції.

За інформацією, наданою Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини, найближчим часом автентичний переклад цього рішення буде надруковано у збірнику нормативно-правових актів "Офіційний вісник України" та розміщено на сайті Міністерства юстиції України (www.minjust.gov.ua).

Про викладене повідомляється у порядку інформування та для врахування при здійсненні судочинства.

Цей лист пропонуємо довести до відома суддів місцевих та апеляційних адміністративних судів.

Додаток: за текстом на 2 арк.

 

Голова суду

О. Нечитайло

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям