Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи є платниками екологічного податку в частині розміщення відходів суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність на території ринку у разі укладання ринком договору з комунальним підприємством на вивіз відходів (у т.ч. побутових)?

Чи є платниками екологічного податку в частині розміщення відходів суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність на території ринку у разі укладання ринком договору з комунальним підприємством на вивіз відходів (у т.ч. побутових)?

Відповідно до пп.240.1.3 п.240.1 ст.240 розділу VIIІ „Екологічний податок” Податкового кодексу України із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками екологічного податку (далі – податок) є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини.
Не є платниками податку за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини, провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів, що розміщуються на власних територіях (об’єктах), та надають послуги у цій сфері (п.240.5 ст. 240 ПКУ).
Відповідно до пп. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 р.І ПКУ розміщення відходів - зберігання (тимчасове розміщення до утилізації чи видалення) та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами.
Таким чином, суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці), які здійснюють діяльність на території ринку та розміщують відходи (в тому числі побутові відходи) на території ринку, не є платниками екологічного податку за тимчасове розміщення відходів, за умови укладання ринком договору з комунальним підприємством на вивіз відходів (у т.ч. побутових). У цьому випадку платником екологічного податку за тимчасове розміщення відходів (в тому числі побутових) є ринок.
Суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці), які здійснюють діяльність на ринку та розміщують відходи (в тому числі побутові відходи) на території ринку, будуть платниками екологічного податку за тимчасове розміщення відходів у разі укладання ними окремих договорів з комунальним підприємством на вивіз відходів (у тому числі побутових).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям