Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи зазначається сума ПДВ, що підлягає коригуванню при заповненні розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної?

Чи зазначається сума ПДВ, що підлягає коригуванню при заповненні розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної?

Коротка відповідь : Відповідно до встановленої форми розрахунку коригування, відображаються тільки обсяги, що підлягають коригуванню без ПДВ, при цьому, cума коригування податкового зобов'язання та податкового кредиту вказується в графі 9 в останньому рядку Розрахунку.

Повна відповідь : Відповідно до п.18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПА України від 21.12.2010р. № 969 (далі – Порядок № 969), встановлено, що у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст.192 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Пунктами 20, 21 Порядку №969 передбачено, що розрахунок коригування складається у двох примірниках. Оригінал розрахунку коригування надається покупцю товарів/послуг. Відповідно до п.23 Порядку №969, на підставі вказаного розрахунку отримувач товарів/послуг здійснює коригування податкового кредиту відповідно до статті 192 розділу V Кодексу (за умови дотримання положень законодавчих актів щодо віднесення сум до податкового кредиту) з обов'язковим відображенням зазначених коригувань у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (з від'ємним чи позитивним значенням). На титульному аркуші розрахунку коригування вказується, до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни (п.24 Порядку №969). Згідно з п.25 Порядку №969 розрахунок коригування складається виключно продавцем - особою, яка є платником податку, з обов'язковим включенням зазначених коригувань до зміни податкових зобов'язань та одночасним відображенням у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних з від'ємним чи позитивним значенням. Номер розрахунку коригування присвоюється відповідно до його номера в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (п.26 Порядку №969). Показники у графах 6, 7, 9 - 11 розрахунку коригування заповнюються у вартісному виразі відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку (п.27 Порядку №969). Відповідно до п.28 Порядку №969 у графі 6 вказується фактична ціна без врахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання. У графі 7 вказується сума різниці між ціною домовленості без ПДВ та фактичною ціною без ПДВ, за якою здійснено постачання (п.29 Порядку №969). Таким чином, відповідно до встановленої форми розрахунку коригування, відображаються тільки обсяги, що підлягають коригуванню без ПДВ, при цьому, cума коригування податкового зобов'язання та податкового кредиту вказується в графі 9 в останньому рядку Розрахунку.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям