Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи може фізична особа-суб’єкт підприємницької діяльності, що перебуває на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку здійснювати діяльність зі здачі майна в суборенду?

Чи може фізична особа-суб’єкт підприємницької діяльності, що перебуває на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку здійснювати діяльність зі здачі майна в суборенду?

Законом України від 22 травня 2003 р. N 889-V "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон) встановлено (п. 1.3 ст. 1), що доходом фізичних осіб, які не здійснюють підприємницьку діяльність, є будь-який дохід з джерел на території України, нарахований (виплачений) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду, в т. ч. і дохід від надання в оренду нерухомості, розташованої на території України (п. 1.3 "є" ст. 1), який є пасивним доходом (п. 1.12 ст. 1).
Порядок оподаткування доходів фізичних осіб від надання нерухомості в оренду (суборенду) здійснюється відповідно до пункту 9.1 статті 9 Закону, згідно з яким податковим агентом платника податку - орендодавця при нарахуванні доходу від надання в оренду нерухомого майна (житла, будівель, споруд та землі), є орендар.
Доходи, зазначені у цьому пункті, кінцево оподатковуються при їх виплаті за їх рахунок (пп. 9.1.5 п. 9.1 статті 9) за ставкою оподаткування 15 відсотків згідно із пунктом 7.1 статті 7 Закону.
Крім того, статтею 9 Закону (пп. 9.12.1 п. 9.12) встановлено, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи, здійснюється за правилами, встановленими спеціальним законодавством з цих питань, з урахуванням норм цього пункту. До спеціального законодавства у вашому випадку належить спеціальна (спрощена) система оподаткування (згідно з Указом).
У разі, якщо фізична особа - суб'єкт підприємництва отримує інші доходи, відмінні від підприємницької діяльності, то такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Законом для платників податку, що не є суб'єктами підприємницької діяльності (пп. 9.12.2 п. 9.12 Закону).
Указом Президента України від 03.07.98 N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (далі - Указ) визначено, що платник єдиного податку не є платником податку на доходи фізичних осіб саме від здійснення того виду підприємницької діяльності, дохід від якої обкладається єдиним податком (стаття 6 Указу).
Перелік видів діяльності та ставки єдиного податку встановлюються місцевими радами за місцем державної реєстрації платника залежно від виду діяльності та відповідно до Національного класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД). Тобто якщо місцевою радою за місцем державної реєстрації суб'єкта господарювання не встановлено ставки єдиного податку на певний вид діяльності, у державного податкового органу немає правових підстав для видачі Свідоцтва на такий вид діяльності.
Враховуючи наведене, а також те, що Житловим кодексом України (стаття 150) визначено, що громадяни, які мають у приватній власності будинок, квартиру, користуються нею для особистого проживання і проживання членів їх сімей, мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд, в тому числі здавати в оренду, то за умови якщо у Свідоцтві платника буде зазначено вид діяльності ("Здавання в оренду власного нерухомого майна" за КВЕДом код 70.20) платник податку може здійснювати його за спрощеною системою оподаткування. Аналогічна позиція і стосовно здавання в оренду власного рухомого майна громадянина.
Що стосується продажу власного майна фізичної особи, то його оподаткування провадиться згідно із нормами статей 11 та 12 Закону в залежності від виду майна, яке реалізується платником податку (рухоме чи нерухоме майно).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям