Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство є платником єдиного податку за ставкою 6 відсотків та одночасно платником податку на додану вартість. Чи включається податок на додану вартість в базу оподаткування єдиним податком?

Підприємство є платником єдиного податку за ставкою 6 відсотків та одночасно платником податку на додану вартість. Чи включається податок на додану вартість в базу оподаткування єдиним податком?

Так, включається.
Відповідно до ст. 3 Указу Президента України від 03.04.1998 року N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу Президента України від 28.06.1999 року N 746/99) суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з наступних ставок єдиного податку:
- 6 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору у разі сплати податку на додану вартість згідно із Законом України "Про податок на додану вартість";
- 10 відсотків суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), за винятком акцизного збору, у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
При цьому згідно зі ст. 1 зазначеного Указу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Згідно з п. 3.1 Інструкції про порядок заповнення форм річного бухгалтерського звіту підприємства, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 18.08.1995 року N 139, та п. 13 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати", затвердженого наказом Мінфіну від 31.03.1999 року N 87 до складу виручки включаються також суми податку на додану вартість та акцизного збору, інших зборів і надбавок, що включені до продажної відпускної ціни.
Виходячи із зазначеного, податок на додану вартість включається до бази оподаткування єдиним податком у суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб, які перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку за ставкою 6 відсотків.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям