Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Что делать, если работник отказывается ехать с предпринимателем в центр занятости для увольнения. На работу работник уже не ходит, а трудовую книжку у предпринимателя под предлогом забрал ранее. Как его уволить и платить ли за него налоги?

Что делать, если работник отказывается ехать с предпринимателем в центр занятости для увольнения. На работу работник уже не ходит, а трудовую книжку у предпринимателя под предлогом забрал ранее. Как его уволить и платить ли за него налоги?

Оформлення трудових відносин, які виникають між фізичною особою-роботодавцем та найманим працівником, проводиться у відповідності з Кодексом законів про працю України та у порядку, затвердженого Міністерством праці та соціальної політики України, за участю Державної служби зайнятості.
Стаття 241 Кодексу законів про працю України та п. 2 наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001р. № 260 "Про затвердження форми трудового договору між працівником та фізичною особою та Порядку реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.06.2001р. за № 554/5745 (далі - Порядок), зобов'язують фізичну особу-роботодавця подати укладений у письмовій формі трудовий договір на реєстрацію до державної служби зайнятості за місцем свого проживання у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи у трьох автентичних примірниках.
Порядок реєстрації та зняття з реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою визначений вищевказаним Порядком.
Фізична особа та працівник зобов'язані на протязі трьох днів з моменту звільнення працівника з роботи звернутися до районного центру зайнятості для зняття трудового договору з реєстрації.
Пункт 17 трудового договору передбачає, що сторони ставлять свій підпис при знятті договору з реєстрації. Тому присутність фізичної особи та працівника при реєстрації та знятті з реєстрації трудового договору обов'язкова.
Відповідно до статті 48 Кодексу законів про працю України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудова книжка ведеться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів.
Порядок ведення трудових книжок працівників визначено в Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженій наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства юстиції України і Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993р. № 58 (далі - Інструкція).
В Інструкції в пункті 2.20-1 зазначено, що "трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників".
Записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору дають право фізичній особі внести записи до трудової книжки працівника про прийняття та звільнення його з роботи.
Пунктом 19 трудового договору між працівником та фізичною особою передбачено, що трудовий договір визнанається недійсним за рішенням суду.
Що стосується питання зняття з реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою, більш детальну інформацію Вам нададуть у районному центрі зайнятості за місцем Вашого проживання.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям