Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Яким чином оподатковується доходи громадянина іноземної держави, який має посвідку на постійне місце проживання на території України та працює на підприємстві ?

Яким чином оподатковується доходи громадянина іноземної держави, який має посвідку на постійне місце проживання на території України та працює на підприємстві ?


Відповідно до пп. 1.20.2 Закону України від 22.05.2003 № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (із змінами та доповненнями, далі - Закон), нерезидент – це фізична особа, яка не є резидентом України. А резидентом є фізична особа, яка має місце проживання в Україні (пп. 1.20.1 Закону).
Згідно із ст. 1 Закону України від 07.06.2001 № 249-ІІІ «Про імміграцію» посвідка на постійне проживання є документом, що підтверджує право іноземця чи особи без громадянства на постійне проживання в Україні.
Отже, фізична особа вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні про що свідчить посвідка на постійне проживання в Україні. Про це ж свідчать і норми Закону України від 04.02.94 № 3929-ХІІ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».
Згідно з п. 7.1 ст. 7 Закону ставка податку становить 15 % від об’єкта оподаткування, крім випадків, визначених у п. 7.2 -7.3 ст. 7 Закону.
Відповідно до п. 1.3 ст. 1 Закону дохід з джерелом походження з України включає в себе, зокрема, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені, надані) працедавцем внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, незалежно від того, є такий працедавець резидентом або нерезидентом.
Виходячи з викладеного, доходи, нараховані платнику податку-нерезиденту у вигляді заробітної плати внаслідок здійснення ним трудової діяльності в Україні, належать до категорії доходів, зазначених у пп. 9.11.2 п. 9.11 ст. 9 Закону.
Таким чином, на підставі норм п. 7.3 ст. 7, пп. 9.11.1 та 9.11.3 п. 9.11 ст. 9 Закону заробітна плата, незалежно від джерела її виплати, що виплачується нерезиденту працедавцем-резидентом, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 7.1 ст. 7 Закону (15%).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям