Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Приватний підприємець зареєстрований платником податку на додану вартість. Який порядок включення до валових доходів i витрат суми сплаченого (нарахованого) ПДВ при складанні декларації про доходи підприємцем – фізичною особою?

Приватний підприємець зареєстрований платником податку на додану вартість. Який порядок включення до валових доходів i витрат суми сплаченого (нарахованого) ПДВ при складанні декларації про доходи підприємцем – фізичною особою?

Оподаткування доходів, одержаних протягом календарного року громадянами, зареєстрованими в установленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності без створення юридичної особи, від здійснення підприємницької діяльності регулюється четвертим розділом Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» із змінами та доповненнями (далі – Декрет), зокрема внесеними Законом України від 23.03.99 р. № 539-XIV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», що набрав чинності з 02.06.99 р., та четвертим розділом Інструкції про прибутковий податок з громадян, розробленої за вимогами ст. 23 Декрету, затвердженої наказом ГДПІ України від 21.04.93 р. № 12 та зареєстрованої у Мін’юсті України 09.06.93 р. за № 64 (далі – Інструкція).
Відповідно до ст. 13 Декрету та Інструкції оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручка у грошовій та натуральній формі) i документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з одержанням у відповідному звітному періоді (кварталі, календарному році) доходу..
До складу витрат, безпосередньо пов’язаних із одержанням доходів, належать витрати, які включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) або підлягають амортизації згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР із змінами та доповненнями, далі – Закон). Валові витрати, пов’язані з провадженням підприємницької діяльності фізичної особи, включають витрати, визначені статтями 5 та 8 Закону з урахуванням відповідних обмежень i особливостей, зокрема щодо фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.
Таким чином, оподаткування громадян – суб’єктів підприємницької діяльності базується на одночасному застосуванні положень двох законодавчих актів: Декрету та Закону, але щодо порядку визначення доходів i витрат, то він визначається лише відповідно до Декрету та Інструкції.
Згідно з додатком № 7 до Інструкції про прибутковий податок з громадян (у редакції наказу ДПА України від 14.02.2001 р. № 53) до складу витрат фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності, зареєстрованої як платник ПДВ, включаються суми ПДВ, внесені до бюджету. Не включаються до валових витрат i валового доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних та проданих товарів (робіт, послуг).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям