Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Суб’єкт підприємницької діяльності перейшов у встановленому порядку на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і сплатив за I квартал єдиний податок у повному обсязі, але не розпочав свою діяльність з поважних причин. Чи може він зарахувати сплачену суму податку на IІ квартал 2008 року?

Суб’єкт підприємницької діяльності перейшов у встановленому порядку на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і сплатив за I квартал єдиний податок у повному обсязі, але не розпочав свою діяльність з поважних причин. Чи може він зарахувати сплачену суму податку на IІ квартал 2008 року?


Відповідно до ст. 2 Указу Президента України від 03.07.98 №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» (далі - Указ) сплата єдиного податку здійснюється не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Держказначейства України.
Згідно з Порядком видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженим наказом ДПАУ від 29.10.99 №599, Свідоцтво про сплату єдиного податку видається податковим органом на календарний рік.
Разом з цим п. 2 Порядку передбачає, що Свідоцтво може бути видане лише за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів, термін сплати яких настав на дату подання заяви, в тому числі єдиного податку. Цим пунктом Порядку також обумовлено, що у разі щомісячної сплати єдиного податку його сплата здійснюється не пізніше 20-го числа місяця, наступного за тим, в якому здійснювалась попередня сплата єдиного податку. Тобто першим терміном, від якого рахується наступна сплата єдиного податку, є термін сплати єдиного податку при одержанні Свідоцтва.
Суб'єкти малого підприємництва несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків та сплати сум єдиного податку згідно із законодавством (ст. 5 Указу).
Якщо суб'єкт підприємницької діяльності — фізична особа в установленому порядку перейшов на спрощену систему оподаткування та одержав Свідоцтво про сплату єдиного податку, то таким чином він погодився на сплату єдиного податку в установлені Указом терміни. Незалежно від того, чи здійснював такий платник податку свою підприємницьку діяльність, та незважаючи на результати її здійснення (збитки чи доходи), він протягом дії Свідоцтва повинен дотримуватися всіх норм Указу та розроблених на його підставі нормативно-правових актів, зокрема, сплачувати в установлений Указом термін єдиний податок за ставками, визначеними місцевою радою.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям