Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Платники збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства подають звіт про суму нарахованого збору. Чи можна розуміти під терміном «податкова декларація» звіт про суму нарахованого збору? Чи правомірним буде застосування штрафу згідно зі ст. 17 Закону №2181 за неподання чи несвоєчасне подання такого звіту реалізаторами алкогольних напо

Платники збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства подають звіт про суму нарахованого збору. Чи можна розуміти під терміном «податкова декларація» звіт про суму нарахованого збору? Чи правомірним буде застосування штрафу згідно зі ст. 17 Закону №2181 за неподання чи несвоєчасне подання такого звіту реалізаторами алкогольних напо


Згідно із п. 5 Порядку заповнення і подання звіту про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого наказом ДПА України від 28.03.2002 №133 (далі – Порядок №133)звіт подається платником збору до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням щомісяця протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.
Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закону України від 21.12.2000 №2181-III „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” (далі – Закон №2181) податкова декларація, розрахунок – це документ, що подається платником податків до контролюючого органу в строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу).
Згідно з пп. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Закону №2181 платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в податковій декларації, крім випадків, передбачених пп. «г» 4.2.2 п. 4.2 ст. 4, а також п. 4.3 ст. 4.
П. 4 Порядку №133 визначено, що платник збору самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у звіті про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
Таким чином, у розумінні ст. 4 Закону №2181 значення терміна «податкова декларація» є тотожним значенню терміна «податкова звітність».
Відповідно до пп. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону №2181 платник податків, який не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, зобов'язаний сплатити штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.
Враховуючи викладене, у разі неподання або несвоєчасного подання платником податків податкової звітності про суми нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства до такого платника застосовуються штрафні санкції.
Водночас слід враховувати, що п. 8 Порядку №133 передбачено, що у разі коли протягом звітного місяця суб'єкт підприємницької діяльності не реалізовував в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво і не отримував виручку від такої реалізації, звіт за цей місяць не подається.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям