Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи є платником збору за спеціальне водокористування ветлікарня, яка знаходиться у приміщенні комунальної власності району?

Чи є платником збору за спеціальне водокористування ветлікарня, яка знаходиться у приміщенні комунальної власності району?


Відповідно до ст. 49 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року №231/95-ВР із змінами і доповненнями спеціальне водокористування є платним.
Відповідно до п. 3 Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвердженого постановою КМУ від 16 серпня 1999 року №1494 із змінами і доповненнями, (далі -Порядок №1494) платниками збору є підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують водні ресурси та користуються водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, мають, відповідно, дозволи на спеціальне водокористування або договори на поставку води. Водокористувачам у встановленому порядку затверджуються ліміти використання водних ресурсів.
Згідно з п.5 Порядку №1494 та об’єктом обчислення збору за спеціальне використання водних ресурсів є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі (за винятком обсягу води, переданої населенню) з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.
Пунктом 4.5 Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, затвердженої наказом Мінфіну України, ДПА України, Мінекономіки України та Мінекобезпеки України від 01.10.99 №231/539/118/219 із змінами і доповненнями (далі — Інструкція №231) визначено, що при використанні водокористувачами води одночасно для власних потреб і для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського і рибного господарства або інших допоміжних служб збори до бюджетів вносять за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.
Збір за використання водних ресурсів не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, в тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності (п.4.8 Інструкції №231).
Таким чином, якщо до складу ветлікарні входять відділення стаціонару, поліклініка, станція швидкої медичної допомоги тощо і ветлікарня використовує воду як для питних і санітарно-гігієнічних потреб, так і для господарсько-побутових, лікувальних та інших, то така ветлікарня сплачує збір за спеціальне водокористування на загальних підставах.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям