Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи повинна лікарня сплачувати збір за спеціальне водокористування, якщо вона використовує воду для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб а також для приготування їжі харчоблоком для хворих?

Чи повинна лікарня сплачувати збір за спеціальне водокористування, якщо вона використовує воду для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб а також для приготування їжі харчоблоком для хворих?


Відповідно до п. 2 Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики i водного транспорту, затвердженого постановою КМУ від 16 серпня 1999 року №1494 із змінами і доповненнями (далі – Порядок №1494) збір за спеціальне використання водних ресурсів справляється за використання води з водних об’єктів, що забрана із застосуванням споруд або технічних пристроїв та отримана із змішаного джерела, а також від інших водокористувачів та скидання в них зворотних вод.
Пунктом 3 Порядку №1494 та п.2.1 Інструкції про порядок обчислення i справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики i водного транспорту, затвердженої наказом Мінфіну України, ДПА України, Мінекономіки України, Мінекобезпеки України від 01.10.99 №231/539/118/219 із змінами і доповненнями, (далі – Інструкція №231), визначено, що платниками збору є підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують водні ресурси і користуються водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту. Об’єктом обчислення суми збору за спеціальне використання водних ресурсів є фактичний обсяг води, використаний водокористувачами (за винятком обсягу води, переданої населенню) з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (п.5 Порядку №1494 та п.4.1 Інструкції №231).
Необхідно зазначити, що збір за спеціальне використання водних ресурсів не справляється за воду, яка використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, в тому числі для задоволення винятково власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності (п.4.8 Інструкції №231).
При використанні водокористувачами води одночасно для власних потреб і для потреб об’єктів соціально-культурного призначення, житлово-комунального господарства (за винятком обсягу води, переданої населенню), підсобного сільського і рибного господарства або інших допоміжних служб збори до бюджетів платники сплачують за всю фактично використану воду з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (п.4.5 Інструкції №231).
Отже, згідно з чинним законодавством лікарня, яка у своїй діяльності використовує воду одночасно як для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, так і для приготування їжі харчоблоком для хворих, повинна сплачувати збір за спеціальне водокористування на загальних підставах.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям