Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Підприємство має філії, які не мають статусу юридичної особи. Чи може головне підприємство подавати розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів і сплачувати за все підприємство з врахуванням філій за своїм місцем реєстрації?

Підприємство має філії, які не мають статусу юридичної особи. Чи може головне підприємство подавати розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів і сплачувати за все підприємство з врахуванням філій за своїм місцем реєстрації?


Підпунктом 2.1 Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб і гідроенергетики і водного транспорту, затвердженої наказом Мінфіну України, ДПА України, Мінекономіки України, Мінохорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 01.10.1999 №231/539/118/219 (далі – Інструкція №231), визначено, що платниками збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту є підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також громадяни - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують водні ресурси та користуються водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту (далі - водокористувачі).
Відповідно до п.2.2 Інструкції №231 філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи платників зборів, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, сплачують збори за своїм місцем податкової реєстрації (місцем перебування на податковому обліку в органах державної податкової служби).
Згідно з п.2.3 Інструкції 231, якщо до складу підприємства – водокористувача входять філії, які не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то збори вносяться підприємством - водокористувачем, до складу якого входять такі філії, за місцем податкової реєстрації (місцем перебування на податковому обліку в органах державної податкової служби) таких філій.
Отже, у разі, якщо філії головного підприємства перебувають на податковому обліку в органах державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (мають код ЄДРПОУ), то вони є платниками збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту, в іншому випадку - головне підприємство повинно стати на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням своїх філій як платник цього збору.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям