Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи є платником збору за забруднення навколишнього природного середовища СПД - фізична особа у якої в результаті діяльності утворюються відходи та відповідно до договору передаються спеціалізованій організації для їх розміщення на території цієї організації?

Чи є платником збору за забруднення навколишнього природного середовища СПД - фізична особа у якої в результаті діяльності утворюються відходи та відповідно до договору передаються спеціалізованій організації для їх розміщення на території цієї організації?


Відповідно до статті 1 Закону від 05.03.1998 №187/98-ВР „Про відходи", операції поводження з відходами – це збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення), утилізація, видалення, знешкодження і захоронення відходів. Перевезення відходів – це транспортування відходів від місць їх утворення або зберігання до місць чи об'єктів оброблення, утилізації чи видалення, видалення відходів здійснення операцій з відходами, що не призводять до їх утилізації. До повноважень місцевих державних адміністрацій у сфері поводження з відходами належить організація та сприяння створенню спеціалізованих підприємств усіх форм власності для збирання, оброблення, утилізації та видалення відходів, також для виготовлення, монтажу та сервісного обслуговування відповідного устаткування (п. "з" ст.20 Закону 187/98-ВР).
У зв'язку з цим, вивозом (видаленням) побутових відходів та інших відходів, які утворились у життєдіяльності населення або у результаті господарської діяльності підприємств, здійснюється спеціалізованими підприємствами, з якими укладається договір про надання послуг із збирання, вивезення (видалення) та утилізації відходів, або комунальними підприємствами, уповноваженими місцевими органами виконавчої влади здійснювати таку діяльність. Разом з цим ст. 39 Закону №187/98-ВР встановлено, що за розміщення відходів із суб'єктів підприємницької діяльності стягується плата. Розмір плати встановлюється на основі нормативів, що розраховуються на одиницю обсягу утворених відходів, залежно від рівня їх небезпеки та цінності території, на якій вони розміщені.
Збір за забруднення навколишнього природного середовища справляється, зокрема, за розміщення відходів (п. 2 Порядку №303 та п. 1.4 Інструкції №162/379). Об'єктом обчислення збору для стаціонарних джерел забруднення, зокрема, є обсяги відходів, що розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах (абз. 2 п. 3.1 Інструкції №162/379). Якщо СПД - фізична особа укладає договір про передачу відходів від утворювача до іншої спеціалізованої організації, в якому не передбачено порядку сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, то сплачує збір організація, яка безпосередньо виконує операцію з видалення відходів на звалище (тобто власник або орендар).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям