Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи має право Комісіонер перерахувати Комітенту отриманні на свій рахунок кошти в іноземній валюті від покупців – нерезидента без індивідуальної ліцензії НБУ?

Чи має право Комісіонер перерахувати Комітенту отриманні на свій рахунок кошти в іноземній валюті від покупців – нерезидента без індивідуальної ліцензії НБУ?

Згідно зі ст. 1011 Цивільного Кодексу України від 16.01.2003р. № 435-IV із змінами та доповненнями, "за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.
Згідно ст.7 Декрету КМУ від 19.02.1993р. № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (із змінами та доповненнями) в розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Таким чином, комісіонером правомірно отримана іноземна валюта від нерезидента за проданий від свого імені товар, що належить комітенту.
Відповідно до ст.1018 ЦК України, "майно, придбане комісіонером за рахунок комітента, є власністю комітента", тобто в даному випадку таким майном виступає іноземна валюта, яку комісіонер отримав унаслідок продажу товару, що належить комітенту.
Отже, зарахована від нерезидента на поточний рахунок комісіонера іноземна валюта є власністю комітента. Саме тому при подальшому перерахуванні комісіонером іноземної валюти комітенту не відбувається переходу права до власності на таку іноземну валюту.
Отже, така операція не є валютною, тому не потребує індивідуальної ліцензії НБУ (так як ліцензуванню підлягає виключно валютні операції).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям