Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Чи обов'язково при здійсненні операцій у сфері ЗЕД подавати декларацію про валютні цінності та майно? В які строки подається довідка про відсутність за межами України валютних цінностей та майна?

Чи обов'язково при здійсненні операцій у сфері ЗЕД подавати декларацію про валютні цінності та майно? В які строки подається довідка про відсутність за межами України валютних цінностей та майна?


Відповідно до статті 9 Декрету КМ України “Про систему валютного регулювання та валютного контролю” валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов'язковому декларуванню.
Статтею 1 Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами” від 18 червня 1994 року №319/94, із змінами та доповненнями, установлено обов’язковість щоквартального декларування суб'єктами підприємницької діяльності України незалежно від форм власності наявності належних їм валютних цінностей, які знаходяться за межами України.
Декларування валютних цінностей, доходів та майна здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності за формою «Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами », затвердженої наказом Мінфіну України №207 від 25.12.95 , у терміни установлені для подання квартальної та річної бухгалтерської звітності.
Згідно з формою декларації в розділах ІІ-ІІІ відображаються валютні кошти на рахунках, відкритих в іноземних банках; депозити та вклади в іноземних банках; фінансові та майнові внески до статутних фондів іноземних підприємств, дочірніх підприємств за кордоном; кошти перераховані на придбання цінних паперів іноземних підприємств, іноземних страхових полісів; придбання нерухомого майна, прав інтелектуальної власності.
Слід зауважити, що декларуванню також підлягають кошти й товари, які знаходяться за межами України з порушенням законодавчо встановлених термінів розрахунків за експортно-імпортними, бартерними операціями та операціями з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах.
Крім цього, декларуванню підлягають доходи (дивіденди) в іноземній валюті, одержані за межами України (розділ ІV Декларації).
Таким чином, у декларації відображаються валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами.
Враховуючи те, що відповідно до вищезазначеного декларуванню підлягає лише наявність у резидентів валютних цінностей та майна, які перебувають за межами України, Декларації подають лише ті суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, які мають валютні цінності та майно за межами України.
Водночас незалежно від термінів подання бухгалтерської звітності на вимогу суб'єктів підприємницької діяльності, які планують здійснення зовнішньоекономічної діяльності та не мають валютних цінностей i майна за межами України, державні податкові інспекції реєструють видані такими суб'єктами довідки про відсутність у них валютних цінностей та майна за межами України.
Форму довідки про відсутність за межами України валютних цінностей та майна затверджено спільним листом Нацбанку України, ДПА України, Держмитслужби України «Щодо подання Декларації про валютні цінності та майно» від 09.01.98 №13-226/53-188, №206/10/22-0117, №11/3-247. Довідка заповнюється в двох примірниках, при цьому другий примірник залишається в державній податковій інспекції для обліку та контролю.
Після реєстрації в державній податковій інспекції за місцезнаходженням суб'єкта підприємницької діяльності зазначена довідка є підставою для прийняття до митного оформлення експортно-імпортних вантажів, здійснення банківських операцій з валютними цінностями уповноваженими банками України, а також здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям