Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Як платнику податку в податковому обліку з ПДВ відобразити коригування обсягів постачання товарів, звільнених від оподаткування, у разі їх повернення неплатником ПДВ?

Як платнику податку в податковому обліку з ПДВ відобразити коригування обсягів постачання товарів, звільнених від оподаткування, у разі їх повернення неплатником ПДВ?

Коротка відповідь : Збільшення або зменшення обсягів постачання товарів, по яких не нараховувався податок на додану вартість, відображається у рядку 8.1.1 податкової декларації з ПДВ та в додатку 1 (Д1) до податкової декларації з ПДВ. Враховуючи те, що платником ПДВ було здійснено поставку товарів, які звільняються від оподаткування ПДВ, неплатнику цього податку, то обидва примірники розрахунку коригування залишаються в продавця без підпису покупця – неплатника ПДВ. В даному випадку колонка 7 "дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку коригування" додатка (Д1) має містити прочерк (у разі подання звітності на паперових носіях) або залишатися не заповненою (у разі подання звітності в електронному вигляді).

Повна відповідь : Відповідно до п.192.2 ст.192 р.V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору. Відповідно до п.3.9 р.V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 25.01.11 №41, збільшення або зменшення згідно зі ст.192 р.V ПКУ обсягів постачання, по яких не нараховувався податок на додану вартість відображається у рядку 8.1.1 податкової декларації з ПДВ та в додатку 1 (Д1) до податкової декларації з ПДВ. Оскільки Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом ДПА України від 21.12.10 №969, передбачено, що у разі постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку, у рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" податкової накладної та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної проставляється нуль, то в колонці 3 "індивідуальний податковий номер покупця" додатка (Д1) слід проставляти O (нуль). Враховуючи те, що платником ПДВ було здійснено поставку товарів, які звільняються від оподаткування ПДВ, неплатнику цього податку, то обидва примірники розрахунку коригування залишаються в продавця без підпису покупця – неплатника ПДВ. В даному випадку колонка 7 "дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку коригування" додатка (Д1) має містити прочерк (у разі подання звітності на паперових носіях) або залишатися не заповненою (у разі подання звітності в електронному вигляді).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям