Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • За якою ставкою оподатковується дохід, отриманий фізичною особою від продажу сировини (матеріалів, запасних частин тощо)?

За якою ставкою оподатковується дохід, отриманий фізичною особою від продажу сировини (матеріалів, запасних частин тощо)?

Згідно з п.п.165.1.25 п.165.1 ст.165 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, отримана платником податку за здану (продану) ним вторинну сировину та побутові відходи, за винятком брухту чорних та дорогоцінних металів.
Згідно з ст.1 Закон України від 5 березня 1998 року №187/98-ВР "Про відходи" із змінами та доповненнями побутові відходи - відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов'язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення.
Згідно з переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 183 із змінами та доповненнями, до вторинної сировини відносяться, зокрема, макулатура, склобій, відходи полімерні, відходи гумові, у тому числі зношені шини, матеріали текстильні вторинні, використана металева тара (ящики, фляги, каністри, банки, зокрема алюмінієві банки з-під напоїв, балончики).
Таким чином, дохід від реалізації матеріалів, запасних частин та інших речей, які не відносяться до переліку вторинної сировини, визначеного Кабінетом Міністрів України, та побутових відходів, оподатковується на загальних підставах за ставкою, встановленою п.167.1 ст.167 ПКУ (15% та/або 17% в залежності від розміру отриманого доходу у звітному податковому місяці).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям