Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, март, 2022/№10
Печатать

Військові облігації: що варто про них знати?

Товстопят Юрий, налоговый эксперт
Військові облігації — один зі способів допомогти нашій армії. Головне, що потрібно про них знати, просто зараз вам і розповімо!

Наразі існує можливість придбання військових облігацій. Їх також називають облігаціями внутрішніх державних позик України (ОВДП). Про таку можливість Мінфін повідомив 28.02.2022.

Облігації як внутрішніх, так і зовнішніх державних позик, розміщені Мінфіном, відповідно до п.п. 14.1.441 ПКУ належать до державних цінних паперів.

Головні умови їх розміщення

Згідно з офіційним повідомленням Мінфіну (mof.gov.ua/uk/news/ukraina_vipuskaie_viiskovi_obligatsii-3339) основні умови військових ОВДП такі:

— номінальна вартість однієї облігації — 1000 грн;

— строк обігу — 1 рік. Тобто це середньострокові облігації;

— ставка дохідності буде визначена на аукціоні.

Перший із таких аукціонів було заплановано провести 01.03.2022.

Придбати такі облігації можуть як звичайні громадяни, бізнес (юридичні особи та фізособи-підприємці), так і іноземні інвестори.

Кошти від облігацій будуть використані на забезпечення потреб ЗСУ та безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану.

Відповіді на основні запитання, пов’язані з військовими облігаціями для населення, доступні на офіційному сайті Мінфіну за цим посиланням: mof.gov.ua/uk/domestic_government_bonds_for_population-360.

Як придбати військові облігації?

Зробити це можна через банки — первинні дилери. До їх числа належать (mof.gov.ua/uk/perelik-pervinnih-dileriv): (1) АБ «УКРГАЗБАНК»; (2) АТ «Ощадбанк»; (3) АТ «Райффайзен Банк»; (4) АТ «ОТП Банк»; (5) ПАТ «Сітібанк»; (6) АТ «Укрексімбанк»; (7) ПАТ «ПУМБ»; (8) АТ КБ «ПРИВАТБАНК»; (9) ПАТ «АЛЬФА-БАНК»; (10) ПАТ «КРЕДОБАНК»; (11) ПАТ АБ «ПІВДЕННИЙ».

Усі випущені Мінфіном облігації існують виключно в електронному вигляді.

Придбати облігації, що розміщуються на аукціонах Мінфіну, можна через банки — первинні дилери, які мають виключне право брати участь у таких аукціонах у власних інтересах або інтересах клієнтів (фізичних чи юридичних осіб).

Мінфін повідомляє, що, звернувшись до одного із цих банків, кожен має можливість придбати військові ОВДП.

Зауважимо, що мінімальний розмір інвестицій установлюється кожним банком — первинним дилером індивідуально. Мінфін під час аукціону може задовольнити заявку про придбання навіть однієї державної облігації.

Державні облігації, які випускаються Мінфіном, є найбільш надійним фінансовим інструментом в Україні. Повернення всіх коштів гарантовано державою.

Оподаткування

Фізособи. Дохід фізосіб, отриманий від інвестування в облігації, складається з: (1) процентних доходів; (2) інвестиційного прибутку (тобто різниці між доходом від продажу та сумою витрат на придбання державних облігацій).

Відповідно до ст. 165 ПКУ відсотковий дохід та інвестиційний прибуток, отримані від інвестування в державні облігації, не включаються до оподаткованого доходу. ДПСУ це підтверджує: zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

Крім того, з 23.05.2020 з процентного доходу та інвестиційного прибутку за ОВДП більше не справляється військовий збір.

Нерезиденти також не повинні сплачувати податки за таким доходом.

Юрособи. Для них військові облігації є звичайними державними облігаціями, точніше ОВДП. Відповідно розглядається придбання таких облігацій як поточна фінансова інвестиція.

Облік наявності та руху поточних фінансових інвестицій варто вести на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції». За дебетом цього рахунка відображають придбання (надходження) поточних фінансових інвестицій, за кредитом відповідно — зменшення їх вартості та вибуття. Придбання облігації супроводжується проводкою Дт 352 — Кт 31.

Облік відсотків за облігаціями ведуть на субрахунку 732 «Відсотки одержані».

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям