Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, март, 2022/№11
Печатать

Питання отримання 6500 грн працівниками та ФОП

Децюра Сергей, налоговый эксперт
Мова про «переформатовану» програму «єПідтримка» (за якою раніше виплачувалась так звана «ковідна тисяча»). Новий формат запроваджено постановою КМУ від 04.03.2022 № 199 (далі — постанова № 199). Вин передбачає одноразову виплату допомоги у сумі 6500 грн. Зараз пройдемося по основних питаннях цієї виплати.

Хто має право на допомогу?

Працівники (юросіб чи ФОПів) та ФОПи, але не всі.

Із працівників отримати допомогу можуть тільки застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або гіг-контракту в роботодавців (страхувальників), що одночасно (!) відповідають таким ознакам:

1) перебувають на обліку як платник ЄСВ в адміністративно-територіальних одиницях за переліком, що затверджений розпорядженням КМУ від 06.03.2022 № 204-р (з наступними доповненнями).

До цього переліку на сьогоднішній день входять: Волинська область, Дніпропетровська область, Донецька область, Житомирська область, Запорізька область, Київська область, м. Київ, Луганська область, Миколаївська область, Одеська область, Сумська область, Харківська область, Херсонська область, Чернігівська область.

2) подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік;

3) не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

Під бюджетними установами розуміють органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджету.

Із числа ФОПів на себе, можуть отримати допомогу ті ФОП, що одночасно (!) відповідають таким ознакам:

1) перебувають на обліку як платник ЄСВ в адміністративно-територіальних одиницях, що їх було названо вище (за переліком із розпорядження КМУ вид 06.03.2022 № 204-р);

2) подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік.

Зауважимо! Обмежень для ФОП по системі оподаткування немає. Водночас у самій «Дії» коли особа подає заявку на отримання допомоги щодо цього вказано свої вимоги. Так там говориться, що на допомогу мають право тільки ФОП - платники ЄП групи 1-4.

Чому забули розробники «Дії» про ФОП-загальносистемників не ясно. Вважаємо що загальносистемникам теж слід звертатися за допомогою.

Також зазначимо, що отримати допомогу можуть фізособи, які працюють за цивільно-правовими договорами. Вимоги для отримання допомоги такими фізособами ті ж самі що і для, осіб що працюють по трудовому договору.

Чи є обов’язковими втрата доходу / зупинка діяльності?

У постанові № 199 дійсно є згадка про те, що з держбюджету кошти виділяються для виплати застрахованим особам допомоги у зв’язку із втратою частини зарплати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Водночас, у самому оновленому Порядку № 1272* виплата 6500 грн у залежність від виплати зарплати не ставиться. Тож навіть якщо роботодавець виплатить працівнику зарплату за березень 2022 року у звичайному розмірі, то такий працівник має право на отримання 6500 грн.

* Порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затверджений постановою КМУ від 09.12.2021 № 1272.

Якщо мова іде про ФОП, то логіка та сама. Змога отримати допомогу не залежить від того чи отримував ФОП під час дії воєнного стану дохід, чи ні. Головне виконати вимоги, про які було сказано вище.

Про подання якої звітності йдеться?

Працівники. Щоб працівник юрособи чи ФОП мав право отримати 6500 грн, роботодавець мав подати в установленому законодавством порядку звітність з ЄСВ, тобто об’єднану звітність за IV квартал 2021.

При цьому, звертаємо увагу, що у Порядку № 1272 не говориться про те, що у такій звітності має бути нараховано ЄСВ за працівника, який бажає отримати допомогу. Водночас у «Дії» вимога звучить по іншому. Там чомусь говорять про те, що допомогу можуть отримати тільки працівники, за яких роботодавець подав ЄСВ-звітність за IV квартал 2021.

Тобто здається, що «Дія» буде відмовляти у допомозі працівникам, які почали працювати у певної особи у 2022 році, а у IV кварталі 2021 вони ніде не працювали. Чому розробники «Дії» висувають таку вимогу, не ясно.

Хоча на практиці є випадки коли «Дія» приймала заявку на виплату допомоги від осіб, які були найняті на роботу у 2022 році. Чи буде їм виплачена допомога покаже час.

Крім того немає і вказівки у Порядку № 1272 про те, що допомогу мають право отримати тільки ті особи, за яких у 2021 році роботодавець сплачував ЄСВ.

ФОП. Щоб ФОП міг отримати допомогу на себе, він повинен був подати податкову звітність за IV квартал 2021 або 2021 рік.

Мова іде про подачу:

— ФОП групи 1,2,3 — декларації з ЄП та додатка ЄСВ до неї за 2021рік;

— ФОП-загальносистемниками — річної декларації про майновий стан та додатка ЄСВ до неї за 2021рік. Втім, як було сказано вище, чомусь розробники Дії говорять, що допомогу у 6500 грн ФОП-загальноситсемникам отримувати не можуть. Хоча обмеження по системі оподаткування для ФОП сам Порядок № 1272 не встановлює.

Також у Порядку № 1272 не встановлено залежність отримання допомоги від того чи сплачував ФОП ЄСВ «за себе» у 2021 році. Тобто, з цього можна зробити висновок, що у випадку якщо ФОП є, наприклад, пенсіонером і тому у минулому році був звільнений від сплати ЄСВ «за себе», то він все рівно має право на допомогу, якщо він зареєстрований на території, де ведуться бойові дії і він подав звітність за 2021 рік.

Водночас у роз’ясненні, які дає Дія, чомусь говориться, що отримати із числа ФОП допомогу у 6500 грн можуть тільки ті ФОП, які сплатили ЄСВ за IV квартал 2021 (за жовтень, листопад та грудень). Тому доки не спробуєте, то не дізнаєтесь про те чи на практиці можуть такі ФОП, отримати допомогу чи ні.

Який порядок отримання допомоги?

Тим працівникам, роботодавці яких виконали вище наведені умови, а також ФОП, далі слід діяти так як у випадку отримання «ковідної тисячі».

До відома! Отримати допомогу можуть працівники підприємства чи ФОП незалежно від того де вони зараз находяться (в Україні чи виїхали за кордон). Головне щоб роботодавці чи ФОП виконали вказані вище вимоги.

Тобто їм потрібно:

— установити мобільний додаток Порталу Дія, та пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;

— обрати у мобільному додатку Порталу Дія послугу «єПідтримка»;

— відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання. Якщо ви отримували «ковідну тисячу», то вам потрібно просто вибрати карту, на яку приходила 1000 грн;

— подати запит.

Якщо ви відповідаєте всім вимогам, які встановлені для отримання допомоги і вам приходить відмова, то спробуйте перевстановити Дію на мобільному пристрою і подати заявку ще раз. Якщо після декількох спроб подати заявку не вдається, то тоді зателефонуйте на техпідтримку. Там мають прийняти ваш запит і після вирішення проблеми дати відповідь.

Після того як заявка прийнята, слід просто очікувати надходження коштів.

Як можна витратити кошти?

На відміну вид «ковідної тисячі»:

— кошти (6500 грн) можна використовувати на будь-які цілі. Також їх можна зняти готівкою в банкоматі або перерахувати на інший рахунок / картку;

— термін використання таких коштів не встановлено.

Слава Україні!

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям