Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, март, 2022/№11
Печатать

Податкова реформа в умовах війни: що дозволять?

Мирошниченко Виталина, налоговый эксперт
15 березня Президент анонсував проведення податкової реформи для того, щоб полегшити роботу бізнесу в цей непростий час. І закон уже прийнято. Відразу пішли чутки, що ПДВ скасують, а податок буде лише 2% з обороту. Чи то так, зараз розповімо.

Мова йде про закон, прийнятий на базі законопроекту № 7137-д від 14.03.2022 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1245704). Він набере чинності одразу після його підписання та опублікування. Поки що маємо лише текст законопроекту. На нього і орієнтуємось. В наступних номерах продовжимо обговорення вже на базі фінального тексту закону.

Новації щодо єдиного податку

Єдинники груп 1 та 2. Таким ФОПам дозволено не сплачувати єдиний податок. Якщо вирішили не сплачувати, то в декларації за цей період дані по ЄП не заповнюєте.

Звільнення діє з 1 квітня 2022 року — до припинення або скасування воєнного стану на території України. Тобто починаючи зі сплати за податку за квітень.

Щодо сплати за березень можна скористатися вже діючими нормами про звільнення від відповідальності за сплату із запізненням — із п. 69.1 та 69.3 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Єдинники групи 3 (особливої). З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України у групі 3 спрощенки (особливій) можуть працювати як ФОП, так і юрособи (будь-якої організаційно-правової форми), у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

При цьому наймати можна буде скільки завгодно працівників (без обмежень).

Хото не може не може бути єдинником групи 3 (особливої)? Це лише:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та ФОП), які здійснюють:

— діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

— обмін іноземної валюти;

— виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);

— видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

4) фізичні та юридичні особи-нерезиденти.

Ставка ЄП — 2% від доходу. При цьому таких платників звільнено від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Також працюють загальні єдиноподаткові звільнення з п. 297.1 ПКУ. Від того ж податку на прибуток.

Декларацію слід буде подавати щокварталу. А от сплачувати ЄП потрібно буде щомісячно, не пізніше 15 числа (включно).

Як перейти в групу 3 (особливу)? Заяву можна подати своїм податківцям до останнього числа місяця, що передує переходу в групу 3. Тобто подали заяву — з наступного місяця працюєте в оновленій групі 3.

Якщо ФОП чи юрособа тільки зареєструвалися і протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про вибір оновленої групи 3, то вони стають єдинниками групи 3 з моменту держреєстрації.

Скільки можна працювати в оновленій групі 3? Як ми вже казали, старт нових правил призначено на 01.04.2022. Далі, як тільки воєнний стан буде скасовано, з першого дня наступного місяця ці нові правила будуть скасовані. ФОП/юрособа опиняться на тій системі оподаткування, на якій працювали до переходу в оновлену групу 3.

Також від цієї групи можна відмовитися раніше, якщо у вас буде така потреба. Подаєте заяву — і з першого числа наступного місяця ви вже не використовуєте її.

Поряд з полегшеними правилами роботи залишаються й звичайні правила роботи на спрощенці, що діяли до війни.

Тож можна обирати. Особливо якщо вам важливо бути платником ПДВ.

Також Кабінету Міністрів України надали право визначати особливості нарахування та сплати єдиного податку.

ЄСВ-новації

ФОП можуть не сплачувати ЄСВ «за себе». За період з 01.03.2022 р. до припинення або скасування воєнного стану (наразі він діє до 25.04.2022), а також протягом 12 місяців після цього ФОП (будь-якої системи оподаткування), самозайняті особи, члени фермерського господарства мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ «за себе».

За місяці відповідного періоду розрахунок ЄСВ в складі декларацій заповнювати не потрібно.

ЄСВ за призваних до ЗСУ працівників можна не платити. ФОП груп 2 та 3 та юрособи-єдинники групи 3 мають право під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 69/2022 (тобто протягом 90 діб починаючи з 24.02.2022) за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ (Збройних Сил України).

Суми ЄСВ, нараховані та не сплачені такими роботодавцями, сплачуються за рахунок держбюджету (крім періодів у яких такі наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок державного бюджету).

Роботодавцю при цьому у будь-якому разі слід розрахувати та відобразити у звітності суму ЄСВ за таких найманих працівників.

Також встановлено, що вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату (дохід), що не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно) у якому відбулась фактична демобілізація такого працівника.

ЄСВ-штрафів та перевірок не буде. У період дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його припинення, ЄСВ-штрафи (за ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ) не будуть застосовуватися. Пені також не буде.

Не буде й документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ — протягом воєнного стану + 3 місяці після його припинення.

РРО-новації

В Законі про РРО вже встигли раніше прописати штрафне звільнення (зміни, передбачені Законом України від 03.03.2022 № 2118-IX, що набули чинності 07.03.2022):

«Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються».

Втім Законом, що коментується, цю норму звузили. Звільнення не працює щодо санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (зокрема, алкоголь, тютюнові вироби тощо).

Також є питання щодо можливості застосування санкцій за результатами дозволених зараз фактичних перевірок (про що буде сказано нижче).

Є новини щодо програмних РРО (ПРРО), щодо роботи в умовах відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу. Так, на період дії правового режиму воєнного стану або обставин непереборної сили:

1) проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн та

використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, може здійснюватися в понад встановлені абзацами третім (36 годин безперервно) та четвертим (168 годин протягом календарного місяця) ст. 5 Закону про РРО строки;

2) зупинено дію заборони на використання ПРРО у період відсутності зв’язку з фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сер вером контролюючого органу.

Перевірки/штрафи

Дію податкового карантинного перевірочного мораторію на період дії правового режиму воєнного стану зупинено. Замість цього маємо на цей період наступне регулювання. Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

1) фактичних перевірок. Тобто податківці вже зможуть проводити фактичні перевірки без обмежень;

При цьому в п. 80.2 ПКУ прописано, що підставою для виходу на фактичну перевірку можуть бути у тому числі сигнали про незабезпечення можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

2) камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених п.п. 215.3.1, 215.3.2, 215.3.21 та 215.3.31 ПКУ.

Щодо штрафів. Встановлено, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення названих вище перевірок, до платників податків застосовується відповідальність згідно із ПКУ та законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи. При цьому не працюють:

— вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного стану;

— карантинний штрафний мораторій;

— положення п.п. 112.8.9 ПКУ (щодо звільняють від фінансової відповідальності у разі вчинення діяння / бездіяльності внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору)).

Тобто від відповідальності нічого не спасе?! Сподіваємось на ліберальне трактування. Що ті штрафні звільнення, про які йшлося вище (з того ж Закону про РРО) все ж таки будуть працювати.

Ліцензії (алкоголь, тютюн, пальне) діють

До Закону № 481* перемістили норми, що їх до цього вже встигли прописати в ПКУ:

«Вважаються діючими ліцензії, по яких до припинення або скасування воєнного стану на території України або при наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:

виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Обов’язки щодо сплати чергових платежів/дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану в Україні».

Також прописали ряд норм щодо можливості обігу тютюнових виробів з маркуванням, відмінним від встановленого ст. 11 Закону № 481, але із маркуванням відповідно до вимог ЄС.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-BP.

Інші зміни

З березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан, не сплачуються ні земельний податок, ні орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велись) бойові дії / які є окупованими / які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається КМУ.

По тих же земельних ділянках за 2022 та 2023 рік не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання.

Екоподаток не сплачується за весь 2022 рік — за ті об’єкти, які розташовані на територіях бойових дій чи на окупованих територіях за визначеним КМУ переліком.

Уточнено, що не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування операції з добровільної передачі, або відчуження, або вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних сил України та добровольчих формувань територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, Управлінню державної охорони України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету для потреб забезпечення оборони держави ,органам місцевого самоврядування, а також на користь центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, без попереднього або наступного відшкодування їх вартості.

На період дії воєнного стану встановлено 0 ставки акцизу та 7% ПДВ на пальне з обмеженням права на бюджетне відшкодування.

Дозволяється включати до податкового кредиту з ПДВ суми, по яких ще не зареєстровані податкові накладні, але наявні необхідні первинні документи. Такі накладні повинні бути зареєстровані протягом 6 місяців з моменту припинення воєнного стану.

Уточнюється, що не вважаються використаними в неоподаткованих ПДВ або в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, придбані з ПДВ товари, що були знищені/втрачені під час війни, а також передані на потреби оборони.

На час воєнного стану надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

ФОП-загальносистемники можуть врахувати у складі витрат за підсумками 2022 року документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані) на оборонні потреби.

На період дії правового режиму воєнного стану чи надзвичайного стану не вважаються реалізацією пального передача пального через примусове відчуження чи вилучення майна для потреб держави, передача ЗСУ та іншим, а також надання пального як гуманітарної допомоги. Таке пальне звільняється від акцизу.

Благодійна допомога, надана учасникам бойових дій та особам, які проживають на території бойових дій, не оподатковується ПДФО. Також не оподатковується ПДФО вся нецільова благодійна допомога, яка надається особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

На цьому поки що все. Деталі в наступному номері.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям