Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


Бухгалтер 911, март, 2022/№12
Печатать

Закон про трудові відносини в умовах воєнного стану: діє з 24.03.2022

Александрова Олеся, эксперт по кадровым и налоговым вопросам
Ви вже знаєте про прийняття закону, яким трудові норми адаптували під умови воєнного стану*. Цей закон вже підписано та опубліковано. Відповідно нові норми вже працюють. Більше деталей — далі.

* Див. статтю «Трудові особливості в умовах воєнного стану: прийнято закон» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 11).

Мова про Закон № 2136**. Він був опублікований 23.03.2022 в газеті «Голос України» (текст можна знайти за посиланням http://www.golos.com.ua/documents/z-2136-ix.pdf). Відповідно, набрав чинності 24.03.2022 (з дня, наступного за днем його опублікування).

** Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ.

Знову таки, діяти він буде тимчасово протягом воєнного стану (втрачає чинність з моменту припинення та скасування воєнного стану). Наразі дію воєнного стану продовжено до 25 квітня (Указ Президента України від 14.03.2022 № 133/2022).

Важливо! Маємо деякі відмінності від тексту законопроекту. Пройдемося по них.

Призупинення дії трудового договору

Остаточна версія норм про призупинення така:

«Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

1. Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

2. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

3. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України».

Тобто додали деталей щодо ініціювання призупинення дії трудового договору. Якщо у зв’язку з військовою агресією проти України виключена можливість надання / виконання роботи, то сторони за можливості мають повідомити один одного про це у будь-який доступний спосіб.

Далі вважаємо слід видати наказ/розпорядження про призупинення.

Щодо відшкодування за рахунок агресора, то це питання відкрите. Наразі жодного механізму не розроблено.

Виплата заробітної плати

Відповідні норми зробили більш жорсткими (у порівнянні з проектом) для роботодавців:

«Стаття 10. Оплата праці

1. Заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором.

2. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

3. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося в наслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

4. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства».

Особливості залучення до роботи деяких категорій працівників

1. У період дії воєнного стану дозволяється застосування праці жінок (крім вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до одного року) за їхньою згодою на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

2. Працівники, які мають дітей (крім випадків, визначених статтею 8 цього Закону), у період дії воєнного стану можуть залучатися за їхньою згодою до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

Робота в нічний час

1. У період дії воєнного стану не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди: вагітні жінки і жінки, що мають дитину віком до одного року, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

2. У період дії воєнного стану норми частини першої і другої статті 54 КЗпП (скорочення тривалості роботи (зміни) в нічний час на одну годину) не застосовуються.

Кадрове діловодство

Дію норми обмежили районами активних бойових дій:

«У період дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій визначається роботодавцем самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці».

Звільнення з ініціативи роботодавця

В остаточній версії відсутня норма про те, що роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, викликаною знищенням в результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства. З попереджається не пізніше ніж за 10 днів та виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

В іншому суттєвих відмінностей від проекту (див. статтю «Трудові особливості в умовах воєнного стану: прийнято закон» (журнал «Бухгалтер 911», 2022, № 11)) немає.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям