Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.05.20
13738 9 Печатать

Виплачено допомогу по частковому безробіттю. Що з оподаткуванням?

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначено ст. 471 розд. VIII Закону України «Про зайнятість населення» від 05 липня 2012 року № 5067-VI.

Згідно з частиною першою ст. 471 Закону № 5067 допомога по частковому безробіттю на період карантину надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається у разі сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавець звертається до Служби Зайнятості та подає документи, визначені частиною другою ст. 471 Закону № 5067.

Пунктом 163.1 ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, суми страхових виплат, які отримує платник податку з фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законом (п.п. 165.1.1 ПКУ).

Водночас п. 164.2 ст. 164 ПКУ визначено перелік доходів, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.20 ПКУ).

Також вказані доходи є об’єктом оподаткування військовим збором.

Податковий агент, поняття якого наведено у п.п. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 %, та ставку військового збору 1,5 %.

Таким чином, сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, яка перерахована Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на підставі ст. 471 Закону № 5067 роботодавцю та виплачена ним працівнику оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.

Як роботодавцю оформити допомогу по частковому безробіттю, читайте за посиланням

По материалам Категорія 103.02 ЗІР

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
06.05.20 08:59

а про 22% хоть бы слово ?????? где их брать работодателю?

Ответить
  • бух
06.05.20 10:30

Галина, вы же дочитывайте полностью, есв должно быть уплачено в течении 6 месяцев до остановки!

Ответить
  • Катерина
06.05.20 13:49

бух, возможно имелось ввиду про есв с суммы полученной по безработице. 

Ответить
  • Оксана
07.05.20 10:50

Катерина, она же вроде не подпадает под закон о ЕСВ

Ответить
  • Анна
06.05.20 14:17

Так, значит государство нам дает помощь, и сразу забирает 19,5%. Откат 19,5% - схема известная и понятная. Но зачем? Дайте сразу без налогов. Или потом для отчета перед мировым сообществом будет "красивее" сумма, большая на 19,5%? Никто ж не обратит внимания, что это сумма с откатом.

Ответить
  • Анна
06.05.20 14:34

Почему нельзя было прописать в Порядке 306, что это помощь без всяких налогов, а работодатель - вообще транзитер: что получил от центра занятости, то и раздал.Тем более, что есть же соответствующие законодательные нормы: "Згідно з частиною першою пп. 4.3.1 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються (не підлягають відображенню в його річній податковій декларації) суми державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів...
"

Ответить
  • Оксана
07.05.20 09:12

Проще уволиться и стать человеку на учет в ЦЗ, чем ОТЕТО разгребать.

Ответить
  • Ольга
08.05.20 15:06

Доброго дня. Підскажіть, будь-ласка, при оподаткуванні допомоги по частковому безробіттю під час карантину ПДФО і ВЗ, чи застосовується ПСП (є працівниці, у яких є пільга, оскільки мають 2-х та більше дітей)? Чи утримуємо 18 % і 1,5 %, і ніяких ПСП?

Ответить
  • Елена
28.05.20 13:25

Читайте внимательно п. 165.1.1 никаким НДФЛ и военнім не пахнет. Просто так хочет ДФС. Помощь мы получили - но за налоги не согласны . Платить не буду....

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям